Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Drágulás a magyar sztrádákon: ennyivel emelkedik az útdíj januártól

Képünk illusztráció

Még nyáron hatalmazta fel az Országgyűlés a kormányt arra, hogy évente automatikusan megemelhesse az autópálya matricák árait, és élnek is a lehetőséggel: jövőre drágulni fog az útdíj, a rendelet szerint az augusztusi infláció mértékével fognak emelkedni az árak. Az erről szóló rendelkezés nemrég meg is jelent a Magyar Közlönyben: ebben az áll, minden év január elsején változnak a tarifák, amennyiben az augusztusi fogyasztói árindex tekintetében inflálódás tapasztalható – a KSH adatai szerint.

Márpedig idén augusztusban 3,9 százalék volt az infláció, ennyivel fog tehát drágulni a pályamatrica január elsejével. A szabály szerint az új árakat legalább 30 nappal az érvényességet megelőzően kell kihirdetni.

A megyei matricák 5000 forintba kerülnek egy évre, ezek jövőre 195 forinttal drágulhatnak egy átlagos személygépjármű esetében. A legtöbb autós a 10 napos országos matricát veszi – például, ha nyaralni megyünk, akkor ez a kézenfekvő – ez idén 3500 forintba kerül, jövőre 136 forinttal kerülhet többe. Ha valaki a személyautójára váltana éves országos matricát, annak jövőre több mint 1600 forinttal kell többet fizetnie – ezt a matrica most 42 980 forintba kerül.

Pénzcentrum