Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ittasan továbbra sem lehet vezetni ezt a népszerű eszközt, bár törvénysértést egyenlőre nem követnek el


Már az Alkotmánybíróság is foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy törvénysértést követ-e el az, aki ittasan villanyrollerezik.

Képünk illusztráció

Az elmúlt években több eljárás is indult amiatt, hogy ittasan vettek használatba egy elektromos rollert – írja az index.hu. Másfél éve az ügyészség videóban hívta fel a figyelmet, hogy ittasan elektromos rollert sem lehet vezetni.

A KRESZ-ben egyelőre nincs egyértelmű szabályozás ezzel kapcsolatban. Csak annyi, hogy amennyiben a jármű gépi meghajtású, úgy ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége valósul meg. Ilyen járműnek nevezte az elektromos kerékpárt és az e-rollert is. Viszont ez Európai Unió vonatkozó rendelkezése szerint csak az minősül járműnek, amelynek ülése van. Tekintettel arra, hogy a legtöbb rollernek nincs ülése, az uniós szabály értelmében nem is minősül járműnek.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár az idén tavasszal jelentette be, hogy elkészült az elektromos rollereket (is) érintő KRESZ-módosítás tervezete, amely szerint a 25 km/h-s végsebességű elektromos rollerekre és elektromos kerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a kerékpárokra.

Lázár János építési és közlekedési miniszter pedig pár hónapja közölte, hogy megkezdték a KRESZ felülvizsgálatának előkészítését, mert jelenleg nem ad megfelelő választ az elmúlt húsz évben megváltozott közlekedési rendre.

Az elkészült tervezetet hamarosan társadalmi vitára bocsátják.

Az Alkotmány Bíróság elé került konkrét ügyben a debreceni járási törvényszék ittas vezetéséért megbüntetett egy e-rollerest. Az ítéletet a fellebbezés nyomán eljáró Debreceni Törvényszék 2022. november 22-én helybenhagyta.

Az e-rolleres ezt követően alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben azt állítja, hogy a büntetőjogi felelősségre vonása olyan bűncselekmény miatt történt, amelynek elkövetési eszközéről (az elektromos rollerről) a jog az elkövetés idején nem rendelkezett.

Szerinte az Alaptörvény is kimondja: senki nem nyilvánítható bűnösnek, és nem sújtható büntetéssel olyan cselekmény miatt, amely az elkövetés idején a magyar jog vagy – nemzetközi szerződés, illetve az Európai Unió jogi aktusa által meghatározott körben – más állam joga szerint nem volt bűncselekmény.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük