Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt az újabb rendelet, fontos részletek derültek ki – Így csökkentik a rezsicsökkentés csökkentését


Kedd este új részletszabályozások jelentek meg a rezsicsökkentés csökkentésének a csökkentésével kapcsolatban.

Fotó: ATV

Új részletszabályok jelentek meg a rezsicsökkentés csökkentésének számításaihoz kedd éjszaka a Magyar Közlönyben. A mikrovállalkozásoknál eltérő szabályokat adtak meg, de a lakosságnál is átlagszámítással módosítják a számlaösszegek kiadását.

A rezsicsökkentés csökkentésének csökkentése érdekében figyelembe veszik a gáz fűtőértékét

1729 köbméternél húzták meg az átlagfogyasztást, és eddig a szintig marad az alacsony gázár. Az új szabályozási rendszer azonban a gáz fűtőértékét is figyelembe veszi az elszámolásnál. Tehát, ha a gáz gyengébb minőségű, és ebből az alacsonyabb fűtőértékű gázból kell többet fogyasztani, akkor azt kompenzálják.

A lakosságnál ehhez a számításhoz azonban egy magasabb fűtőérték szintet adtak meg, mint a mikrovállalkozások esetében. Az egyetemes rezsicsökkentés szolgáltatásra jogosult cégeknek azonban szorosabb kereteket szab a kormány: „a most megjelent rendelet szerint átlagot számítanak a  2021. január 1. és 2022. június 30. közötti időszak éves elszámolásai során alkalmazott legmagasabb éves fűtőértékadatokra. Majd ezt érvényesítik az 54 810 MJ szintre egészen 1489 gáztechnikai normál m3-ig” – foglalja össze a Napi.hu.

Az átlagos fűtőértékadatot MegaJoule/köbméter mértékegységben határozták meg. A fenti új szabályozás így azt jelenti, hogy a MJ/m3 mértékegységben megadott mennyiséget el kell osztani 54810 MJ-lal. Így jön ki a havi fogyasztás összege, aminek 1489 köbméter alatt lennie, hogy a támogatott áron számlázzák ki a cégeknek.