Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt az újabb bizonyíték: Az e-cigaretták épp olyan károsak, mint a cigaretták


A mentolos ízesítést tartalmazó folyadékkal használt e-cigaretták sokkal károsabbak az ízesítetleneknél – állapította meg egy kutatás.

Sokkal több mérgező mikrorészecske keletkezik, ha valaki ilyen folyadékot tölt készülékébe, és azt szívja, állapította meg egy, az emberi be- és kilégzést imitáló robottal elvégzett kísérlet – írja a Sky News. A kutatók e-cigarettát használók orvosi adatait is megvizsgálták és megállapították, hogy a mentolos ízesítésű folyadékot használók levegővétele felszínesebb és rosszabb a tüdőfunkciójuk a nem mentolos terméket szívókhoz képest – függetlenül a kortól, nemtől, rassztól, valamint a nikotin- vagy kannabisztermékek szívásától.

„Sokan, különösen a fiatalok, tévesen feltételezik, hogy az elektromos cigarettázás biztonságos, de még a nikotinmentes keverékek is számos olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek potenciálisan károsíthatják a tüdőt” – mondta a vezető szerző, Kambez H Benam, a Pittsburghi Egyetem Orvosi Karának docense.

A kutató hozzátette: az, hogy valamit biztonságosan fogyaszthatunk élelmiszerként, nem jelenti azt, hogy biztonságosan belélegezhetjük.

A kutatásban használt robot pontosan utánozta a folyadékos cigaretták hőmérsékletét, páratartalmát, a beszívások mennyiségét és időtartamát, így képes volt szimulálni az egészséges és a beteg légzés mintázatát, egyben megbízhatóan megjósolja a tüdőtoxicitást.

A kutatók azért fejlesztették ki a robotot, hogy többet tudhassanak meg arról, a folyadékok keverése és az aromák hozzáadása hogyan befolyásolja ak összetételt és egészségügyi hatásokat.

A robot kiküszöböli a hagyományos tesztelés korlátait,

amelyek patkányok és egerek használatával vagy sejtek laboratóriumi tenyésztésével járnak. A rágcsálók orrjáratainak anatómiája nagyon eltérő, míg a laboratóriumi tesztelés hetekig vagy hónapokig tarthat, mire megbízható eredményeket kapunk. A kutatás eredménye kedden jelent meg a Respiratory Research című folyóiratban.

Magyarországon 2020 óta nem lehet mentolos – vagy más ízesítésű – utántöltő folyadékot vásárolni elektromos cigarettához, de egy egyszerű internetes keresés is számos olyan magyar nyelvű webshopot dob fel, amelyek különböző ízesítő folyadékokat is fogalmaznak, köztük mentolos ízben is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük