Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Itt az új koronavírus-mutáns, a deltakron: elindult a járvány hatodik hulláma Európa-szerte


Az amerikai Scripps Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója a Twitteren számolt be arról, hogy elindult a járvány hatodik hulláma Európában. Ausztria emiatt újra szigorított, ezen a héten már ismét kötelező beltéren is a maszkhasználat, és a karanténszabályok is visszatértek.

Fotó: olkt.net

De nemcsak Ausztriában tombol ismét a koronavírus-járvány, hanem Hollandiában, Svájcban, Nagy-Britanniában és Franciaországban is emelkednek az esetszámok. Kína és Hongkong is bajban van, ezért masszív lezárások követték egymást. Az USA-ban pedig attól tartanak, hogy az új európai hullám hamarosan eléri az országot is, a keleti parton már meg is jelentek a tömeges fertőzések – számol be a napidoktor.hu.

Európában a szakértők biztosra veszik, hogy a kontinensen közel sincs vége a járványnak, ezt bizonyítja, hogy újra fellángoltak a fertőzések Finnországtól Görögországig. Magyarország a német mintát követi a járványügyi korlátozások tekintetében, kivéve a kötelező maszkhasználatot a tömegközlekedési eszközökön, ami Németországban most is kötelező.

Kedden 1495 új új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon a központi tájékoztató oldal adatai szerint. Meghalt 48 beteg. Kórházban 2062 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 400 633 fő, közülük 6 183 487 fő a második, 3 835 159 fő a harmadik, 243 058 fő már a negyedik oltását is felvette.

Az járványügyi adatok folyamatos javulásának köszönhetően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március elején a Kormányinfón bejelentette, hogy mivel a végéhez közeledik az ötödik járványhullám, megszűnnek a korlátozások. Ennek értelmében

  • megszűnt a maszkviselési kötelezettség,
  • kivezették azt a szabályt, ami a munkáltatók számára lehetővé teszi a kötelező oltás előírását, kivéve az egészségügyi és a szociális területen, a pedagógusoknak viszont nem kötelező az oltás,
  • kivezették a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályozásokat.

Az egészségügyi veszélyhelyzetet továbbra is fenntartják, részben a kormány cselekvőképessége, részben a hatodik hullám veszélye miatt.

Az utolsó nagyobb hullámokat egyértelműen az omikron variáns okozta az utóbbi időben, a korlátozások feloldásával azonban nagyobb eséllyel alakulhatnak ki újabb variánsok is, ahogy történt is nemrég-írja a Blikk.hu.

Megjelent ugyanis a deltakron névre keresztelt koronavírus mutáns, ami a delta és az omikron variáns kereszteződéséből jött létre, és benne az omikron változat a domináns.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a következő időszakban további variánsok jelenhetnek meg és nem lehet kizárni, hogy lesz majd olyan is, ami súlyosabb tüneteket okozhat, így mindenkit arra kérnek, hogy a korlátozások feloldása ellenére fokozottan figyeljen a fertőzés elleni védekezésre.