Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt az új kormánydöntés: NAV-osokat küldhetnek a gyanús figurákra, hogy érkezzenek az uniós pénzek


Hétfő este a kormány nevében Semjén Zsolt benyújtotta a parlamentnek azokat a módosítójavaslatok egy részét, amiktől azt a Karmelita-kolostorban azt remélik, hogy az elfogadásukkal megúszható az uniós pénzmegvonás. Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa vasárnap délelőtt jelentette be, hogy három magyar operatív program 65 százalékának elvonását javasolják, de egyben annyi engedményt tettek, hogy a Bizottság november 19-ig még haladékot ad a magyar kormánynak, hogy érdemi reformokat hozzon.

Képünk illusztráció Fotó: kisalfold.hu

A most benyújtott javaslat például úgy módosítaná az uniós csatlakozásról szóló törvényt, hogy mostantól az Európai Csalás Elleni Hivatal, azaz az OLAF megkeresése alapján

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőri támogatást nyújt a helyszíni ellenőrzés vagy vizsgálat lefolytatásához.Az ilyen vizsgálatok alkalmával a NAV pénzügyőrei ugyanolyan intézkedéseket tehetnek, mintha a magyar hatóság utasítására járnánek el. Tehát ha valaki nem hajlandó együttműködni az OLAF nyomozóival, akkor a NAV-osok közigazgatási bírságot szabhatnak ki rá. A bírság összege egymillió forint, ami ismételten is kiszabható. A közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés nem alkalmazható, a bírság összegére vonatkozóan pedig nincs helye mérlegelésnek.

A módosítások lehetővé teszik, hogy az OLAF vizsgálói a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a pénzügyőrökkel együtt bejussanak. A NAV-os pénzügyőrök helyszínbiztosítással támogatják a vizsgálat zavartalan lefolytatását, így az OLAF-os ellenőrök hozzáférhetnek a szükséges iratokhoz, adathordozókhoz és védelmet kapnak a tettleges ellenszegüléssel szemben. A pénzügyőr az intézkedését akadályozó tárgyat eltávolíthatja, valamint a jogszerű intézkedésének való ellenszegülés esetén kényszerítőeszközöket alkalmazhat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük