Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Itt az új csodafegyver a koronavírus ellen – Újabb vakcina került forgalomba


Szeptemberben már a második omikron elleni készítményt engedélyezte az EMA. Ugyanakkor a két vakcina között lényeges különbség van.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Az Európai Gyógyszerügynökség a BioNTech/Pfizer koronavírus ellen kifejlesztett Comirnaty nevű oltóanyaga legújabb változatának európai uniós forgalmazását javasolta – közölte az uniós ügynökség.

Az ügynökség közleménye szerint az oltóanyag a BA.4 és a BA.5 jelű omikron variánsokat és az eredeti koronavírus-törzset egyaránt sikeresen támadja.

A vakcinát olyan 12 évesnél idősebbek kaphatják, akik legalább két oltást már megkaptak a koronavírus ellen. Az új oltóanyag várhatóan szélesebb körű védelmet nyújt majd a különböző variánsok ellen – írták.

Közölték továbbá, a Modernától szintén kérelem beadását várják a BA.4 és a BA.5 jelű alváltozatot célzó oltóanyagának uniós jóváhagyásához.

A gyógyszerügynökség szeptember elején is javasolt forgalmazásra omikron elleni BioNTech/Pfizer és a Moderna által gyártott vakcinákat, de azok a BA.1-es alváltozat elleni védekezéshez igazított verziók, melyek képesek semlegesíteni más, BA.2 és BA2.75 jelű alváltozatokat is. Ebből a múlt héten Magyarországra megérkezett az első adag és a héten már az oltópontokon lehet majd kérni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.