Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt az oltás vége!? jóváhagyták a Pfizer Covid elleni tablettáját


Bizonyos feltételek mellett jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön a Pfizer által fejlesztett Covid-elleni tabletta forgalmazását az unió területén – írja a Reuters. A Paxlovid nevet viselő gyógyszert a magas kockázati csoportba eső felnőttek kezelésére lehet majd használni. Jelenleg csak egy maroknyi uniós ország vásárolt be a gyógyszerből, ezek között megtalálni Olaszországot, Belgiumot és Németországot is.

Nem a Paxlovid az egyetlen szájon át szedhető Covid-gyógyszer, az USA-ban már a Pfizer terméke mellett engedélyt kapott a Merck által gyártott molnupiravir is. Ennek is zajlik az uniós engedélyeztetése, bár ez egy lassabb folyamat, mivel a cég tavaly novemberben kénytelen volt felülvizsgálni a tesztfázisban készült adatokat, ugyanis a gyógyszer lényegesen kevésbé bizonyult hatékonynak, mint azt korábban gondolták.

Annak idején mi is beszámoltunk róla, hogy szájon át szedhető, Covid-elleni gyógyszert fejleszt a Pfizer, sőt a tesztek azt mutatják, hogy a Paxlovid nem csak a korábbi variánsok, de az omikron ellen is hatásos lesz.