Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt az MVM bejelentése a gázszámlákról: fontos változás lépett életbe a magyar lakosság életében


Már júniustól nem küld kisebb részszámlákat az ügyfeleinek az MVM. Azt azonban nem lehet tudni, hogy augusztus 1-je után, mekkora lesz a rezsicsökkentés. Tavaly ugyanis július 31-ig határozták meg ennek a mértékét.

Az MVM energetikai cég bejelentette, júniustól nem küld kisebb részszámlákat az ügyfeleinek. Amennyiben az nem ér el egy bizonyos összeget, akkor csak a következő hónappal együtt kell befizetni – írja a haszon.hu.

Egész pontosan nem küldenek részszámlát, amennyiben az elszámolása nem éri el a bruttó 1836 forintot (nettó 1446 forint). Amennyiben a havi elszámolás nem éri el ezt az összeget, akkor a következő hónappal együtt kell befizetni.

Hozzáteszik, összeghatártól függetlenül mindig küldik az elszámolószámlákat a diktálás vagy a mérő éves leolvasása után.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter már korábban kijelentette, ebben az évben nem emelkedik se az áram, se a gáz, se a távhő rezsicsökkentett lakossági ára, a rendszerhasználati díjhoz sem nyúlnak hozzá.

A helyzet azonban ezen a téren sem egyértelmű. A 24.hu ugyanis arról ír, hogy a rezsiszámítás új módját 2022. augusztus 1-jétől 2023. július 31-ig hirdették meg. Lassan itt a július vége, de arról

nincs semmi információ, hogy mi lesz augusztus 1-jétől, az új lakossági rezsiévben.

Próbálták több alkalommal is megtudni, hogy mi lesz augusztus 1-től az illetékesnek vélt MVM-től, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól és az Energiaügyi Minisztériumtól is, de nem kaptak választ.

Közben kiderült, hogy azok átalánydíjas gázfogyasztók, akik a rezsivédelmi határ közelben fogyasztanak az elszámoló számlájuk kiállítása után számlánál hatalmas összegeket kapnak. Jellemzően azok, akiknél április-júniusban történik meg az éves leolvasás.

A Facebookon létrejött egy csoport, amelynek már több ezer tagja van, ahol megpróbálnak segíteni az olyan, gyakran nyugdíjas fogyasztókon, akik mondjuk 30-40 ezer forintos átalányt fizetnek, de most 100 ezer forintnál is magasabb egyszeri számlát kaptak.

Itt egy úgynevezett „csavarról” beszélnek, ami bekerült a rendszerbe. Eléggé bonyolult, de az elv az, hogy „amiatt van az anomália, mert nem esik egybe a kedvezményes év egy-egy fogyasztó fogyasztási évével”.

Mi is beléptünk a csoportba (mert amúgy zárt), hogy értsük a problémát. A lényeg, hogy az augusztus 1-től július 31-ig terjedő időszakra állapították meg a kedvezményes mennyiséget. Ráadásul nem köbméterben, hanem MJ-ban (Ez is fontos, mert Budapesten a 1729 helyett jellemzően 1780 köbméter jár erre az időszakra). Ez pedig elfogyhat mondjuk májusban, miközben az MVM jelleggörbéje szerint a nyári hónapokra csak mintegy 30-50 köbméter (1500 MJ) gáz járna kedvezményesen. Éppen ezért az átalányosok számára ilyenkor az átlagban meghatározott mondjuk 160 köbméternél akár 130-150 köbmétert is kiszámlázhatnak piaci alapon. Ez pedig a 767 Ft/köbméteres áron bőven 100 ezer fölé lökheti az adott számlát.

A csoportban azt tanácsolják, hogy a fogyasztók a nyári 2-3 hónapra (július 31-ig) alacsonyabb köbméterről kérjenek számlát. Ez mindenkinél más és más, egyedileg kell kiszámolni. Az elszámolószámlán ott van, hogy mennyi MJ kedvezményes gáza maradt az adott adott fogyasztónak, ezt kell elosztani jellemzően 35-tel.

Az ügyre egyébként már rárepült a Demokratikus Koalíció is. Közleményükben azt írták: „a sokszorosukra ugrott összegű gázszámlák megmutatják, hogy a kormány átverte az embereket, amikor „rezsicsökkentésnek nevezi a rezsiemelést”. Varju László, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta, az Orbán-kormány azt ígérte az átalánydíjat fizetőknek, hogy ők is kedvezményes áron vehetik a gázt, ezzel szemben sokuk a korábbi hétszeresére rúgó, 100-200 ezer forintos számlát kapott legutóbb.

Átlagfogyasztás

Egy biztos, tavaly a kormány a rezsitámogatást az átlagfogyasztáshoz szabta. Azóta azonban jelentősen visszafogták a magyarok a fogyasztást. Májusban írtunk arról, hogy az emberek 22,4 százalékkal fogyasztottak kevesebb földgázt 2022. október 15. és 2023. április 15. között, mint a megelőző azonos időszakban. A kérdés, hogy augusztus 1-től ehhez igazítják-e az átlagfogyasztást, azaz akár 20 százalékkal csökkentik annak mértékét. Más kérdés, hogy a világpiacon tavaly nyárhoz képet jelentősen csökkent a gáz ára.

Május végén arról írtunk, hogy jelentős áresés tapasztalható az európai gázpiacon. Nyári szállítás esetén már 30 euró alá csökkent a megawattóránkénti ár, míg a téli határidős jegyzésekkel valamivel 50 euró felett kereskednek. Tavaly augusztusban 340 euró fölött volt ez az ár.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük