Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt az év egyik leglátványosabb eseménye: elkezdődött a szemkápráztató októberi meteorhullás


Október másodikán vette kezdetét az Orionidák őszi meteorhullása. Az időjárási viszonyok miatt az Orionidák nem annyira ismertek, mint a nyáron megcsodálható Perseidák, ennek ellenére fantasztikus látványt nyújtanak az égbolton.

Fotó: gettyimages.com

Kezdetét vette az őszi meteorhullás: október másodikán indult az Orionidák nevű raj éves meteorhullása – hívta fel rá a figyelmet a Space.com. A lenyűgöző fényjelenségeket egészen hosszan, egészen november 7-éig lehet megfigyelni az égbolton, a csillagászat szerelmeseinek tehát egy kerek hónap áll a rendelkezésükre, hogy a horizontot kémlelve részesüljenek a szemkápráztató látványban. Az Orionidák egyébként október 21-én fogják elérni a maximumukat.

Olybá tűnhet, mintha az Orionidák az Orion csillagkép felől érkeznének, holott igazából a híres Halley-üstökös alakítja ki a meteorrajt. Ahogy az égitest halad, útközben leválnak róla bizonyos darabkák, amikor pedig a Föld érintkezik a törmeléksávval, különböző fényjelenségeket eredményeznek a légkörbe belépő szemcsék.

A raj meteorjaira jellemző, hogy nagy sebességgel érkeznek, s rendkívül fényesek, az Orionidák tehát az év egyik leglátványosabb és legszebb csillaghullását eredményezik, amit tényleg vétek volna kihagyniuk a szemfüles hobbicsillagászoknak, illetve azoknak, akik pusztán laikusként érdeklődnek a téma iránt. Az eseményre annak ellenére is érdemes sort keríteni, hogy az Orionidák nem annyira híresek, mint a nyáron megfigyelhető Perseidák – ez viszont főként a barátságtalanabb időjárási viszonyok miatt alakult így.

A zavartalan élmény érdekében érdemes elvonulni a fényszennyezéstől, és némi türelem sem árt, hiszen az emberi szemnek körülbelül húsz percre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon a sötéthez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük