Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt az Eris nevű variáns: Magyarországon is megjelenhetett a koronavírus új, gyorsan terjedő változata


Az új vírusvariánst Angliában azonosították még július végén, ám mint kiderült, Ázsiában az új megbetegedések 20 százalékát már ez a változat okozza.

Magyarországon és egész Európában terjedhet az omikron új variánsa, az Eris”

– mondta Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója az Inforádióban.

Mint mondta,

az új variánst július végén Angliában azonosították, de azóta már a megbetegedések mintegy 20 százalékát ez a változat okozza Ázsiában.

Kiemelte a szakértő, hogy a koronavírus az elmúlt időszakban kezdett igazán erős dinamikával terjedni, és nemrég a kórházba kerültek száma is drasztikusan emelkedni kezdett: egy hónap alatt 12 százalékkal. Ugyanakkor Boldogkői hozzátette, nem biztos, hogy az Erisnek tulajdonítható ez a tendencia.

Mint mondta, nem kizárt, hogy az időjárási körülmények játszottak jelentős szerepet a vírus terjedésében, ugyanis kedvez neki a nedves párás levegő, illetve az alacsonyabb UV-sugárzás. Felhívta a figyelmet, hogy a súlyosabb tünetek már nem annyira jellemzők, ugyanis a vírus legyengült, illetve az embereknek még van immunológiai védelme.

Azonban ki kell emelni, hogy az új változat valószínűleg gyorsabban terjed, mint az alapból is gyors omikron-variánsok.

A szakember szerint az új variáns már Magyarországon is jelen van, csak senki sem tudja, hogy milyen arányban. Úgy gondolja, jelenleg nincs olyan szakértő, aki pontosan meg tudná mondani, mi történik majd a következő hetekben, vagy azt, hogy visszatérhet-e a koronavírus keményebben ősszel vagy télen.

A biológus úgy gondolja, lehet csak az immunbetegeknek és az időseknek kell majd felvenniük az oltást, bár az sem kizárt, hogy még erre sem lesz szükség.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük