Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt az első vegyszer, amit már drónnal is szórhatnak hazánk felett


Elérhető az első növényvédő szer hazánkban, mely már kijuttatható pilóta nélküli légi járművel: az acetamiprid hatóanyagú, Mospilan 20 SG rovarölő szer esetében történt meg az engedély kiterjesztése.

IllusztrációFORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/ILYAS GUN

A készítmény cseresznyében, meggyben és dióban alkalmazható drónnal történő permetezéssel, mellyel a termesztők a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen védekezhetnek – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) cikkéből. A Mospilan 20 SG rovarölő szer a Combi-protec csalétek és rovarölő szer, hatásjavító segédanyaggal kombinációban permetezhető ki. Az engedélyezett szer megléte mellett természetesen kiemelten fontos az egyéb munkavédelmi előírások szigorú betartása.

A PILÓTA NÉLKÜLI LÉGI JÁRMŰ MAXIMUM 2 MÉTERES MAGASSÁGBAN REPÜLHET A KULTÚRA FELETT.

A drón legnagyobb megengedett repülési sebessége 15 kilométer/óra. A permetezés során továbbá biztosítani kell azt is, hogy a kezelendő kultúrára kerülő permetlé cseppek 50 százalékos térfogat szerinti átmérője legalább 200 mikrométer (µm) legyen. A kezelt területtől tartandó védőtávolság 20 méter.

A munka megkezdése előtt a kezelt terület és a hozzá tartozó védősáv szélén a következő felirattal ellátott, figyelmeztető táblákat kell elhelyezni:Pilóta nélküli légi járműves (drónos) permetezés folyik ezen a területen, belépni a területre veszélyes és tilos!”.

A Nébih felhívja a növényvédelmi szakirányítók, a növényvédő szert felhasználók és kijuttatók figyelmét,
hogy a készítmény forgalmi kategória besorolása – a hatóanyagra vonatkozó harmonizált osztályozás figyelembevételével – megváltozik. A Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer – a jelen módosítást megelőző előírások szerint készült címkével – legkésőbb 2023. november 23. napjáig forgalmazható.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük