Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt a vége! A kormány bejelentette, hogy megszünteti az üzemanyagár-stoppot


A kormány a Mol javaslatára megszünteti az üzemanyagár-stoppot – ezt jelentette be Gulyás Gergely a Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával kedd éjszaka tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Fotó: Bús Csaba Magyar Nemzet

A miniszterelnökséges vezető miniszter arról beszélt, hogy a hétfőn életbe lépett uniós olajszankciók miatt alakultak ki ellátási problémák az üzemanyag-ellátásban, és emiatt nem tudja a Mol ellátni import nélkül a magyar keresletet. Hernádi Zsolt azt mondta, a Mol eddig bírta, nem tudja tovább biztosítani az ellátást, elment a falig.

Már rövid távon jelentkezhetnek a kedvező hatások, de 1-2 hónapra szükség van a piac helyreállásához – fejtette ki a Mol vezére. 641 forint a benzin piaci ára és 699 forint a dízel piaci ára jelenleg – mondta Hernádi Zsolt, aki szerint a szankciók miatt szűnik meg az ársapka.

Minden tőlünk telhetőt megtettünk és meg is teszünk az ellátás biztonságáért. Nem bírunk többet teljesíteni annál, mint amit eddig tettünk.

Vissza kell hozni az importot, hogy a piacon visszaálljon az egyensúly. Az árstop szerepe világos volt és nem is kell Hernádi szerint túlmagyarázni. Az import visszahozásával fel kell készülni arra is, ami előttünk áll. Mert két hónap múlva újabb kritikus helyzettel fogunk szembenézni – mondta Hernádi utalva az újabb szankciókra, melyek február 5-én lépnek életbe.

Időközben megjelent a legfrissebb Magyar Közlöny, melyben már megjelent a rendelet az árstop kivezetéséről, ennek értelmében már este 11 órától életbe lép a kormány döntése az árstop kivezetéséről.

Hernádi Zsolt szerint ma kell lépni ahhoz, hogy jövő év elejére egy stabil, importtal megtámogatott üzemanyag-piaca legyen Magyarországnak, és azzal vágjon neki a kritikus időszaknak. Ezekkel az intézkedésekkel nagy lépést tesznek arra, hogy a kialakult káosz elcsituljon és masszívan álljon a brüsszeli szankciós lépések elé, mely most majd februárban vár ránk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük