Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt a tavasz, jön a kerti munkák időszaka – Fontos figyelmeztetést kaptak a családi ház tulajdonosok


A sünik nagyon hasznos kis állatok, ezért örüljünk neki, ha vendégeskednek nálunk. És persze nagyon vigyázzunk rájuk!

A sünik rendkívül hasznos kis állatok, hiszen rovarevőként távol tartják a kerti kártevőket, beleértve a meztelen csigákat is. Éjszaka aktívak, télen elvonulnak téli álomra. Márciustól júniusig, és 2-7 utódot nevelnek. Ha sün fészket találunk, ne zavarjuk meg, mert az anya utána nem fogadja el őket. Segítsünk csak akkor, ha biztosak vagyunk abban, hogy az anya nem tér vissza hozzájuk!Építsünk nekik száraz, csendes búvóhelyet, távol a zavaró tényezőktől. Készíthetünk sünlakot is, például faanyagból, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő pihenőhelyet. Fontos, hogy ne csak természetes, hanem mesterséges búvóhelyeket is kedvelnek. A sünök hűségesek, és ha jól érzik magukat, hosszú ideig maradnak. A rendszeres fűnyírás például segít abban, hogy könnyebben vadásszanak és kényelmesen mozoghassanak a kertben.

Télen ha segíteni szeretnénk nekik, helyezzünk ki ennivalót. Akkor is segíthetünk, ha észleljük, hogy le vannak gyengülve. Eledelként alultasakos macskaeledelt adhatunk nekik, tilos a tej, mivel hasmenést okozhat. A tiszta ivóvizet mindig biztosítsuk számukra.

További praktikus tippek sünikhez:

Ne gyújtsuk fel a levélrakásokat, mert a sünök nem tudnak elmenekülni a lángok elől. Az összegömbölyödési stratégiájuk miatt könnyen megsérülhetnek.

Ha sünfészket találunk a gallyrakásban, ne szedjük össze a kölyköket és ne próbáljuk meg saját kezűleg nevelni őket. Inkább helyezzünk vissza ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényt a továbbiakban gondoskodni róluk.

A gallyrakások eltávolítását halasszuk el, ha lehetséges, legalább néhány hetet. Így a kölykök erősödnek, és képesek lesznek követni anyjukat a vadászatra.

Forrás: https://www.agroinform.hu/hazikert/igy-vigyazz-a-sunikre-52541-001


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük