Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Napi gyors: a nap legfontosabb hírei egy helyen

Itt a lista, melyik vármegyében vezettek ittasan a legtöbbször a magyar autósok


A rendőrség közzétette statisztikáját arról, hogy az autósok ellenőrzése során hányszor használtak alkoholszondát, a Vezess.hu pedig ez alapján kiszámolta, hogy mely vármegyék sofőrjei ültek legtöbbször ittasan a volán mögé. Az eredmények meglepők.

Összesen 521 659 alkalommal használtak alkoholszondát járművezetők ellenőrzésére a rendőrök 2023 első tíz hónapjában – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) statisztikáiból. A Vezess.hu ez alapján kiszámolta, hogy az egyes vármegyékben hány százaléka volt pozitív az adott területen végzett szondáztatásoknak.

Eszerint Nógrádban Szolnok vármegyében összesen 73 075 alkalommal szondáztattak, míg Somogyban 59 135 alkalommal. Ezután Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye következett 47 089 vizsgálattal. Ezzel szemben a legkevesebb szondáztatás Nógrád vármegyében (937) és Komárom-Esztergom vármegyében (4049) történt.

Az autós portál szerint összesen 4244 alkalommal mutatott pozitív értéket a szonda tíz hónap alatt, ami az összes ellenőrzés 0,81 százaléka. A legtöbbször Szolnok vármegyében ültek ittasan a volán mögé a sofőrök (618), míg a második helyen e tekintetben Budapest végzett (572), a harmadik helyre pedig Bács-Kiskun vármegye futott be (391). A sereghajtónak Nógrád vármegye bizonyult holtversenyben Komárom-Esztergom vármegyével (33, 33).

A rendőrségi statisztika egy másik adatra is kitért. Eszerint összesen 861 olyan balesetet okoztak ittas járművezetők tíz hónap alatt idén, amelyben nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett valaki. Ez az összes személysérüléses közúti közlekedési baleset 7,2 százaléka idén. Évtizedes összevetésben kedvező arány, azonban az ittasan okozott balesetek más kategóriát képviselnek ahhoz képest, mint amikor valaki forgalmi szituációban hibát vét – jegyzi meg a Vezess.hu.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük