Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt a kormány újabb, több, mint egymillió magyart érintő bejelentése


A kormány folyamatosan nyomon követi az infláció alakulását, s ha erre szükség lesz, novemberben, adott esetben még előtte is korrigálja a nyugdíjakat – jelentette be Banai Péter Benő, az államháztartásért felelős államtitkár.

Kép: Getty Images

Az államháztartásért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy a kormány a háborús időkben is garantálja az inflációkövető nyugdíjemelést, emellett azt is ismertette, hogy milyen feltételekkel fog történni az idei emelés.

,,A 13. havi nyugdíjat jövőre is folyósítja a kormány, mégpedig teljes és emelt összegben. A kifizetésre a szokásos időpontban, február elején kerülhet sor. A több mint 2,5 millió jogosult 13. havi nyugdíjára összesen 449 milliárd forintot fordítunk”

– mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy ha a kormány számításai szerint alakul a gazdaság, akkor a nyugdíjasok jövő év végén prémiumot kapnak, mert 2024-ben négy százalékos növekedést terveznek, emiatt pedig novemberben kifizethetik a nyugdíjprémiumot a nyugdíjasoknak.

,,Mivel jövőre hatszázalékos inflációt vár a kormány, ezért január elején a nyugdíjak is hat százalékkal nőnek” – ismertette Banai Péter Benő. Az évközi kiegészítő nyugdíjemelésről elmondta, ,,ha az infláció az augusztusi állás szerint túllépi az adott évi nyugdíjemelés mértékét”, akkor novemberben – januárra visszamenőleg – kiegészítő emelést kell folyósítani.

Banai Péter Benő aláhúzta: a kormány folyamatosan nyomon követi az infláció alakulását, s ha erre szükség lesz, novemberben, adott esetben még előtte is korrigálja a nyugdíjakat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük