Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt a kormány új intézkedése: meddő nők sokaságán segítenének


Ma Magyarországon egy nő akár hosszú éveken át eljárhat különféle orvosi vizsgálatokra, amíg kiderül, hogy endometriózisban szenved, és a meddősége is ennek a következménye. Az egészségügyi kormányzat ezért szakemberekkel és civilekkel közösen olyan szakmai irányelvet dolgozott ki, amely gyorsítaná a diagnózis felállítását – írja a Hvg.hu.

Az endometriózisban érintett magyar nők átlagosan 7-8 orvost is végigjárnak, mire kiderül, hogy ez a betegség okozza a fájdalmaikat, ez azt jelenti, hogy idehaza jelenleg négy év a diagnosztikai késedelem, de a környező országokban akár nyolc tíz év is lehet – mondja Salamon Adrienn, annak a szervezetnek, az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítványnak az elnöke, amelyik tanácskozási joggal vett részt a Takács államtitkár által említett új szakmai irányelv kidolgozásában. Korábban a Salamon Adrienn vezette alapítványnak a munkája is hozzájárult ahhoz, hogy ma már a mellrák, méhnyakrák és petefészekrák mellett az endometriózisban szenvedő nőket is megilleti 2019 óta a tartós betegséggel, fogyatékossággal élőknek járó, úgynevezett személyi adókedvezmény. Az új protokoll célja pedig az, hogy a betegséget minél előbb felismerjék és kezeljék, ezzel egyúttal a meddőségi problémákon is segíteni lehet.Az új hazai szakmai protokollba bekerült az alapítvány kérésére kifejlesztett Lucy nevű applikáció ajánlása is, ez egy olyan női egészségügyi alkalmazás, amely nagyban segítheti a szakorvos munkáját a diagnózis felállítása során, mivel a felvitt tünetek alapján egy szakorvosi ellenőrzés mellett fejlesztett algoritmus figyeli, hogy érdemes-e felkeresni nőgyógyászt. Az algoritmus más betegségeket is képes felismerni a tünetek alapján, ilyen a policisztás ovárium szindróma (PCOS), mióma, petefészek ciszta, kismedencei gyulladás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia (IR).

Ugyan Takács Péter a lehangoló lombikkezelési statisztikák mögött álló okként egyelőre csak az endometriózis kései diagnózisát jelölte meg, fontos megjegyezni, hogy meddőséget nem kizárólag endometriózis okoz, illetve feltételezhető meddőségnél a pár mindkét tagját érdemes alapos vizsgálat alá vetni, hiszen nemcsak a nőket érintő betegségek, rendellenességek felelősek a fogamzásképtelenségért.

Nyilván nem minden endometriózisban szenvedő nő szeretne gyermeket, de akik igen, azoknál minél előbb érdemes diagnózist felállítani és – amennyiben szükséges – operációval kezelni a betegséget, mert a műtéti eljárás nagyban segíti a későbbi teherbeesést. A műtét súlyosságától és a páciens állapotától függően a beavatkozás utáni felépülési idő hat hetet vesz igénybe, ez alatt az idő alatt nem lehet teherbeeséssel próbálkozni, a felépülést követően viszont igen. Tanácsos azonban ezután minél előbb belevágni, ugyanis az endometriózis igen hamar kiújulhat, ami újra visszavetheti a gyermekvállalás időpontját. „Sikeres műtét után évente 10 százalékkal nő az endometriózis kiújulásának az esélye” – mondja Salamon Adrienn.

Magyarországon jelenleg egyébként tíz állami és kilenc magánintézmény van, ahová a páciensek fordulhatnak de várhatóan a kormányzat növelné azon centrumok számát, ahol a már említett multidiszciplináris team is elérhető, mivel most a betegek területileg nem kiegyenlítetten jutnak hozzá ezekhez az ellátásokhoz.

A szaktárca az endometriózisra vonatkozó protokollt pár napja hagyja jóvá, de fontos megjegyezni, hogy a dokumentum olyan ajánlásokat és irányelveket tartalmaz, amely alapján lehetőség nyílik a területet érintő finanszírozási rendszer átalakítására is.

További részleteket a Hvg.hu cikkében olvashatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük