Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Itt a kormány ígérete, már 2026-ra jelentősen nőhet a tanárok bére


2028 helyett már 2026-ra elérheti a diplomás átlagbér nyolcvan százalékát a pedagógusok fizetése.

Fotó: Papajcsik Péter / Index

A kormány által korábban közölt 2028 helyett már 2026-ban elérhetik a magyar pedagógusbérek a hazai diplomás átlagbér nyolcvan százalékát – értesült több, egymástól független forrásból a Szabad Európa. Egy brüsszeli forrás szerint „sokkal jobb lesz a magyar helyreállítási terv, mint az uniós tagállamok többségéé”. Elmondása szerint az elmúlt időszakban nagyon felgyorsultak a tárgyalások a magyar kormánydelegáció és az Európai Bizottság között. Ez azt is jelenti, hogy több, jelentős változást sikerült elérnie a bizottságnak a magyar terveket illetően.

„Ezek egyike, hogy a kormány előrehozza a pedagógusbér-emelések ütemét eredeti terveihez képest” – írja a lap. A kormány eredetileg azt vállalta, hogy 2028-ig a diplomás átlagbér nyolcvan százalékára emeli a tanárok fizetését, a bizottság ezt viszont túl távoli időpontnak ítélte meg.
A lap forrásai szerint az elmúlt napokban a kormány elfogadta az új, 2026-os határidőt. Ez viszont továbbra is a bizottság által kért minimumszint, Brüsszelben azt tartanák jónak, ha a magyar pedagógusbérek legalább a diplomás átlagbér szintjén lennének. A forrás arra is kitért, hogy Brüsszelben már sokan biztosra veszik, a bizottság nem indítványozza majd a nekünk járó uniós költségvetési források egy részének felfüggesztését, mivel elégedettek a magyar antikorrupciós intézkedésekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük