Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt a figyelmeztetés, szokatlan dolog jöhet a boltokban a koronavírus-korlátozások miatt


Az Országos Kereskedelmi Szövetség felmérése szerint november 11-én, szerdán zökkenőmentesen sikerült az üzletekek átállása a 19 órás zárásra. A kijárási tilalom miatt ugyanis ez az az időpont, ameddig nyitva lehetnek a boltok. A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések miatt azonban van olyan jelenség, amihez egyre inkább hozzá kell szokniuk a vásárlóknak.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A vásárlók elfogadták az új nyitvatartási rendet és már az első napon alkalmazkodtak ehhez. Elszórtan akadtak csak olyan vásárlók, akik a 19 órás zárást követően próbálkoztak a vásárlással. A vásárlók megértése, együttműködése döntő jelentőségű volt a gyors átállásban.

Az elkövetkező időszakban élénkebb lesz a 19 óra előtti időszak az üzletekben. A járványveszély miatt az OKSZ azt javasolja, aki teheti, elsősorban az idősebb korúak, korábban vásároljanak.

A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy

NEM SZABAD AZ UTOLSÓ PILLANATRA HAGYNI A VÁSÁRLÁST, EGYES ÜZLETEK 19 ÓRA ELŐTT IS KORLÁTOZHATJÁK A BELÉPÉST.

Az üzleteknek legkésőbb 19 órakor kötelező bezárniuk, ezt követően tilos a vásárlók kiszolgálása és a vásárlók az üzlet területén sem tartózkodhatnak a jogszabály alapján – emlékeztetnek.

Egyes üzletek 15-20 perccel a 19 órás záróra előtt is már leállíthatják a vásárlók belépését az árusító helyre (szemben a korábbi gyakorlattal, amikor a záróra előtti percekben is még be lehetett lépni). Az OKSZ javasolja, hogy azok az üzletek, akik ezt a gyakorlatot folytatják, erről a bejáratnál elhelyezhető felirattal külön is tájékoztassák előre a vásárlót.

Az üzletekben a maszkviselés szabályai nem változtak, azért továbbra is felelős a kereskedő. Az üzletek továbbra is felhívják a figyelmet a távolságtartásra. Egyes üzletek – kisebbek, nagyobbak egyaránt – szabályozhatják az eladótérben tartózkodó vásárlók számát a tömeges jelenlét megelőzése érdekében.