Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Ítélkezési szünet lesz a Vásárosnaményi Járásbíróságon

A Nyíregyházi Törvényszéken és az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon, – így Vásárosnaményban – az ítélkezési szünet december 24-től január 1-ig tart. Az ítélkezési szünet tartama alatt a bíróságok – fő szabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Íme a közlemény:

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Nyíregyházi Törvényszéken és az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon az ítélkezési szünet 2020. december 24-től 2021. január 01-ig tart.  Az ítélkezési szünet tartama alatt a bíróságok – fő szabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat.

Polgári ügyekben a határidőkbe nem számít bele az ítélkezési szünet időtartama. Amennyiben tehát a bíróság határozatában 8 napot ad egy nyilatkozat megtételére, és azt december 23-án vesszük át, azt egészen január 09-ig tehetjük meg. Amennyiben ez a nap munkaszüneti napra esik, akkor a határidő az ezt követő első munkanapon jár le.

Vannak azonban ügyek, amikor nem lehet figyelmen kívül hagyni az ítélkezési szünet idejét, azaz a nyilatkozattételére, fellebbezés előterjesztésére adott határidő esetén az ítélkezési szünet napjait is számításba kell venni.

Ilyen pl.:

a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per,

sajtó-helyreigazítási per,

megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per,

megelőző távoltartás, végrehajtási perek,

cégeljárás, a csőd- és a felszámolási eljárás.

Nincs helye az ítélkezési szünet rendelkezéseinek alkalmazására akkor sem, ha a felek közösen ezt kérik a bíróságtól.

Büntető ügyekben a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti. A büntetőügyek esetében a büntető bírók eljárnak:

idegenrendészeti- és menekült ügyekben,

a büntetésvégrehajtási intézetben tartózkodók ügyeiben,

az előállításos ügyekben és a gyorsított eljárásokban.

Indítvány alapján döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról pl.: letartóztatás elrendeléséről, vagy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről.

A kezelőirodák működése a járványügyi készültség miatt érvényben lévő speciális szabályok alkalmazása mellett változatlan.