Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ismét módosulhat a KRESZ – sokan örülnének a változtatásnak, itt a javaslat


Miután szabályozták az elektromos rollereket, a villanyautósok hasonló módosítást szeretnének látni a KRESZ-ben.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár nemrég jelentette be, hogy rövidesen megváltozhat a KRESZ, ezzel pedig rendeződhet az elektromos rollerek helyzete: a tervezet már elkészült, és csak arra vár, hogy Lázár János miniszter meghozza a végső döntést. A villanyautosok.hu ennek kapcsán azt írja, közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendeletet (vagyis a KRESZ-t) 1975-ös indulása óta már 40 alkalommal módosították. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a legutóbbi január 1-jén lépett életbe, melynek értelmében ezentúl nem kell magunknál hordanunk jogosítványunkat.

Csakhogy a jelentés szerint az elektromos robogók közlekedésének szabályozásának tervezetéből több olyan kérdés is kimaradt, melyet a Magyar Elektromobilitás Egyesület is már több alkalommal is megfogalmazott.

Az egyik legfontosabb kérdés az elektromosan tölthető közlekedési eszközöket érinti: a töltőhelyek parkolóinak jelölésére szolgáló szabványos piktogramot ugyanis jelenleg a Magyar Közút által kiadott Útburkolati jelek és jelzőtestek tervezése és alkalmazása című Útügyi Műszaki Előírás tartalmazza, s azt szeretnék, ha ezt beemelnék a KRESZ-be is.

Azt írják, a töltőt jelző táblákat be kellene illeszteni a KRESZ-be, és szabályozni kellene a töltőknél való várakozást is. Most ugyanis úgy áll a helyzet, hogy csak akkor tilos egy hagyományos autóval egy töltő előtt parkolni, ha azt egy külön tábla tiltja. Szintén nagy szükség lenne az autópályákon elhelyezett, töltési helyeket előjelző táblákra is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük