Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Ismét jön a Tiszába a szemét Vásárosnaménynál


Ismét nagy mennyiségű szemetet kellett kiemelni a Tiszából: ezúttal Románia felől, a Szamoson jön a hulladék Magyarországra. Az árral érkező kéretlen küldeményt a vásárosnaményi csapdával sikerült megfogni. Az ATV Híradójának riportja.

Két napja vették észre, hogy a Szamoson egy kisebb árhullámmal ismét rengeteg szemét, főleg műanyag palackokból álló hulladék érkezik. A vízügyes szakemberek nem messze a torkolattól Vásárosnamény közelében állították össze azt az uszadékcsapdát, amellyel sikerült a szemét jó részét megállítani.

„750 köbméter uszadékot emeltünk ki, most a válogatása történik éppen. PET-palack, üveg, háztartási hulladék és egyéb hulladék frakciókra válogatjuk. Eddig a válogatás során közel 50 köbméter szervetlen hulladék került kiemelésre” – számolt be Molnár Gábor, a FETIVIZIG szakaszmérnöke Híradónknak.

A helyiek azt mondják, hogy a Szamoson ez gyakran előfordul. A határ román oldalán több helyen az ártérben vannak olyan szemétlerakók, ahonnan már egy kis árhullám is kimossa a hulladékot.

A szemét kiemelésére a magyar oldalon kell pénzt költeni, de ez sem a román, sem az ukrán illetékeseket nem érdekli.

Az ügyben a magyar vízügyi és környezetvédelmi szakemberek már többször próbálták a külföldi hatóságokat jobb belátásra bírni, egyelőre eredménytelenül.

atv.hu