Közzétette - Kategória - Beregi Adomány Expressz, Beregi Krónikák, Regionális hírek, Rendezvények, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Ismét beregi rászorulón segített a Beregi Adomány Expressz és a Lilla Adományok kezdeményezése!


Ismét beregi rászorulón segített a Beregi Adomány Expressz és a Lilla Adományok kezdeményezése! (12)

Vásárosnamény – Ma a Beregben az adományozás vagy önkéntes támogatás attitűdje a nyugat-európai kultúrához képest igencsak „gyerekcipőben” jár. Tudatos adományozó a Beregben sajnos egyenlőre még nem nagyon létezik. Sok esetben tapasztaljuk, hogy inkább az „elfordítom a fejem , mert akkor nem látom” elv érvényesül, persze természetesen vannak kivételek. A segítség nyújtására, az adományozásra azonban lenne lehetőség. Nagyon sok karitatív szervezet, alapítvány működik hazánkban és tevékenységükkel rengeteg embert segítenek, ahogy a mi kezdeményezésünk is a Lilla-Adományok és  Beregi Adomány Expressz – taglalta Kiss Krisztán a Lilla Adományok vezetője. Ilyen kezdeményezés   a múlt héten útjára indított ,,Segítsen hogy segíthessünk,, program is, ahol a vállalkozók által felajánlott élelmiszer adományokat osztjuk szét az igazán rászoruló családok számára, itt a Bereg szívében, Vásárosnaményban. A vásárosnaményi Roma Kisebbségi Önkormányzat javaslata alapján Pongó Péter kapta. A két gyerekét egymaga nevelő édesapa és családja megérkezésünkkor örömkönnyektől áztatott arccal fogadta kezdeményezésünk hatására kiosztott élelmiszer- és ruhacsomagot. A csomag hideg- és meleg élelmet, a napi étkezéshez szükséges hozzávalókat, édességet és különféle a háztartásban használatos felszerelést tartalmazott. Az átadáson a Roma Önkormányzat alelnöke, Varga István is képviseltette magát – mesélte a Lilla Adományok vezetője, Kiss Krisztián.

Számtalan kérdés merült fel kollégámmal, Kiss Barnabással végzett munkánk kapcsán. Sokan kérdezték miben segíthetnek, vagy kit tekintünk adományozóknak. Nos számunkra mindenki annak tekinthető aki természetbeni (használt ruha, élelem, könyv, játék stb.) adományokkal támogatja kezdeményezésünket és ezzel együtt a beregi és szatmári rászoruló családokat. A jelen helyzetben ma a Beregben sokkal többen szorulnak segítségre, mint gondolnánk. Számtalan család került a létminimum szélére és küzdenek a napi élelem beszerzéséért, nem beszélve arról, hogy beteg családtagjaik ellátására már semmilyen lehetőségük nem marad. Kiszolgáltatottak. Kiszolgáltattak mások jóindulatának és segítségének, mi pontosan ezen szeretnénk változtatni kezdeményezésünkkel, mely társadalmi összefogáson alapul.. A világ változik, és ezzel együtt az emberek nagy része is ráébred arra, hogy mások segítése nem egy vagy több szervezet kizárólagos feladata, és az önként vállalt adomány vagy önkéntesi tevékenység egy örömforrás, amely során bátran vállalunk felelősséget egymásért nemtől, kortól, vallástól és társadalomban betöltött szerepvállalásunktól függetlenül. Számtalan ember keresett meg minket adományozás és az önkéntes munka kapcsán, szeretnének szerves részesei lenni kezdeményezésünknek.. A beregi és szatmári magánszemélyek illetve vállalkozók hozzánk tartozó közössége már kötelességüknek érzik, hogy részt vállaljanak a szociális problémák megoldásában itt a Beregben és a Szatmárban egyaránt. Azonban sokszor azt vesszük észre, hogy az adományozók és a nem jótékonykodók között igen komoly informáltsági különbségek mutatkoznak. A nem adományozók jelentős része nem, vagy csak igen korlátozottan jut olyan információk birtokába, amelyek segítségnyújtásra ösztönöznék – folytatta gondolatait a Lilla Adományok vezetője.

[slideshow_deploy id=’95625′]

A Beregi Adomány Expressz és a Lilla Adományok szerveződése ezen tevékenységével szeretné elősegíteni, hogy ezeknek a gyermekeknek és rászoruló családoknak az élete örömtelibb, legalább átmenetileg gondtalanabb legyen, ezáltal pedig erősíti a kisbetegek és családjuk gyógyulásba vetett hitét, reményét. Kezdeményezésünk nem csak „egy” szeretne lenni a sok közül, hanem a összefogássá kívánja formálni a beregi és szatmári emberek közösségét, amely védjegy egyet jelent az értékrenddel, minőséggel, megbízhatósággal és az igaz emberi értékekkel. Formálója és alakítója kívánunk lenni a Bereg támogatói, adományozói kultúrájának. Ez az a filozófia és értékrend, amely számomra és Kiss Barnabás  számára is megkérdőjelezhetetlenné tette ezen kezdeményezést. Az adománygyűjtés és az önkéntes segítők verbuválásának kifinomultabb technikáit, a támogatókkal való tartós kapcsolat kiépítésének módszereit még igen korlátozottan ismerik és alkalmazzák régiónkban, de minden igyekezetünk azon van, hogy egyre több emberrel felvegyük a kapcsolatot és ismertessük, hogy tudnánk mi és ők is segíteni a rászorulókon. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a közeljövőben megvan az esély és a lehetőség a lakossági adományok és az önkéntes munka növelésére, a társadalmi problémák megoldásában való állampolgári részvétel fokozására is, melyhez nagy segítséget biztosít a hamarosan megnyíló Beregi Adománygyűjtő Pont elnevezésű irodánk, a Szabadság téren – zárta gondolatait Kiss Krisztián.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük