Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ismét beindult a bevásárlóturizmus: Ezekbe az országokba járnak vásárolni és tankolni a magyarok


Aki csak teheti, a délnyugati határszélen Szlovéniába jár bevásárolni. Gyakorlatilag a húson kívül minden olcsóbb, de már egy tankolással is ezreket spórolhatnak.

Képünk illusztráció Fotó: parameter.sk

A KSH adatai alapján egy év alatt 2022 januárjához képest az élelmiszerek ára 44 százalékkal emelkedett. Sajnos nem luxustermékekről van szó: többek között a kenyér 80,6 százalékkal, a tojás 79,4, a vaj, vajkrém 76,6, a sajt 76,1, a tejtermékek 75,8 százalékkal, az édesipari lisztesáru 73,8 százalékkal drágult.

 A HelloVidék életmód-portál példaként hozta a szlovéniai kiruccanások megszaporodását, aminek semmi egyéb oka nincs mostanában, mint a nagyságrendekkel olcsóbb háztartási bevásárlások. Ez még Ausztria irányába is kiterjedhet, ugyanis „tele vannak a határmenti osztrák élelmiszerboltok parkolói magyar rendszámú autókkal” – idézik Raskó György közgazdász pár nappal ezelőtti posztját.

Az RTL arról számolt be, hogy még Romániába is egyre többen mennek dolgozni, amivel együtt jár a nagybevásárlás, amit jelentősen befolyásol a hazainál olcsóbb üzemanyagár is.  A Pro tévé riportjában arról beszélt egy boltos, hogy a Magyarországról importált lisztet adja el a magyaroknak.

Ezt a lehangoló helyzetet az is motiválja, hogy uniós tekintetben a legalacsonyabbak között van az itthoni átlagkereset.

Természetesen nem szokatlan a nyugati és délnyugati országrészben a háztartási szomszédolás, bár az élelmiszerek zöme még egy évvel ezelőtt drágábbnak számított, mint Magyarországon. Ma viszont ott tartunk, hogy összességében jobban lehet kijönni, egy-egy nagybevásárlással már ezreket spórolhatnak – közölte a HelloVidékkel egy Zala megyei, a szlovén határ mellett élő nő.

Egy rédicsi férfi pedig arról beszélt a portálnak, hogy amióta kivezették az árstopot, a határ mellett 50 km-es körzetből mindenki kinn tankol: ezzel alkalmanként akár 4-5000-et is megspórolhatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük