Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Írja be a nevét a keresőbe és megtudja, hogy a felmenői közül ki esett el az I. világháborúban

Több mint másfél millió magyar katona adatai között lehet böngészni a Hadtörténeti Intézet és Múzeum oldalán.

Forrás: Fortepan

Ha kíváncsi rá utána járhat, hogy a saját, vagy az ismerősök felmenői között ki került be az I. világháború hősei közé. Több támogató segítségével a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a katonahoseink.militaria.hu cím alatt ugyanis egy olyan szabadon kereshető adatbázist hozott tető alá, ahol megtalálható az elesett, a sebesült és a hadifogságba esett magyar katonák névsora. A szájton a legtöbb embernél a rendfokozat, a születési hely és évszám, illetve a csapattest neve is fel van tüntetve. A háborúban elesetteknél pedig néhol a halál időpontja és a temetés helye is megtalálható.

Bármilyen névre vagy településre keresünk is rá azt látni fogjuk, hogy a halottak közt szinte alig van olyan, aki ne huszonéves lenne.

A portálon összesen bő másfél millió magyar katona adatai között lehet böngészni. Mintegy 703 ezer haláleset, 528 ezer sebesülés és 341 ezer hadifogságra jutás van dokumentálva az oldalon. Egészen egyedülálló projektről van szó. Az adatbázis összeállítása több mint nyolc évig tartott.