Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Interneten adja el a cuccait? Figyelmeztetnek a szakértők, adóköteles lehet


Az adok-veszek applikációk használatának bizonyos esetben adózási következményei vannak. Te tudtad?

Egyre népszerűbbek ismét az adok-veszek applikációk Magyarországon. A Vatera ideje lejárt, a Facebook Marketplace és a Vinted az új sztár a felhasználók között. Az új uniós irányelvek alapján azonban adózási kötelezettséggel is járhat, ha gazdát cserél a megunt holmi.

Nem csak a zero waste-szemlélet hívei szeretnek másodkézből vásárolni: ha kedvezőbb áron jutnál hozzá a használati cikkekhez, bizony számtalan módon teheted már, és saját, megunt tárgyaidat és ruháidat is könnyedén értékesítheted a legnépszerűbb appok segítségével.

A garázsvásárokon túl

Tarol a Vinted a magyarok körében is, pár kattintással feltöltheted és biztonságos módon értékesítheted mindazt, amire már nincs szükséged, legyen szó a gyerek kinőtt ruháiról vagy megunt játékairól, vagy akár saját holmidról. Ha beindul az üzlet, akkor nem árt figyelemmel lenni a hatályos jogszabályokra, ugyanis bizonyos bevétel felett a használt cikk értékesítése adóköteles.

Az európai uniós adminisztratív együttműködésről szóló direktíva, a DAC7 értelmében a hazai szolgáltatásközvetítőknek is adatokat kell szolgáltatniuk felhasználóik tevékenységéről bizonyos tranzakciószám vagy bevétel felett.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben sikeres felhasználója vagy egy adásvételre létrejött portálnak vagy applikációnak, nemcsak személyes adataidat kell megadnod, hanem adószámodat – cég esetén nyilvántartási adataidat – is.

A DAC7 AZ UNIÓS TAGORSZÁGOK KÖZÖTTI INFORMÁCIÓCSERÉT SEGÍTI ELŐ, MEGAKADÁLYOZVA AZ ADÓELKERÜLÉST.

Amennyiben 30 olyan tranzakciót bonyolítottál le idén, melyben te voltál az eladó, vagy termékeid összértéke meghaladta a 600 ezer forintot, ne lepődj meg, ha extra adatot kér tőled az app tulajdonosa.

Az egyre gyakoribb netes átverések idején furcsának tűnhet mindez, azonban ebben az esetben teljesen jogszerű.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük