Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ingyenessé teheti a jogosítvány megszerezését a kormány – Itt a javaslat


Az állam ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását.

Ezzel, az állami szakképző intézményekben tanulókra és a középiskolákban tanulókra egyaránt vonatkozó ponttal egészítené ki a kormány a szakképzési és a köznevelési törvényt is, szúrta ki a hvg.hu.

A lap értelmezése szerint a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda által jegyzett, az „állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezet” címmel a kormány honlapjára felkerült, társadalmi vitára bocsátott 45 oldalas salátatörvény-javaslat ezzel gyakorlatilag teljesen ingyenessé tenné a fiatalok jogosítványszerzését.

A cikkben kitérnek rá, hogy a jogszabály szövege alapján az állami támogatás ugyanis érintené „a közlekedési alapismeretek” elsajátítását, ami a KRESZ-vizsgáig vezető elméleti oktatást jelentheti, és „a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismereteket”, ami pedig a vizsgáig előítt 29 gyakorlati órára is vonatkozhat.

Így a pár ezer forintos vizsgadíjakat leszámítva a teljes képzés költségét az állam fizetné, de az esetlegesen szükséges, vizsga előtti plusz vezetői órákét vélhetően nem.

A hvg.hu emlékeztet, eddig a 20 év alattiak „B” kategóriás jogosítványszerzéséhez csak minimális összeggel járult hozzá az állam. Utófinanszírozással, a bemutatott számlák alapján csak a sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga díjára lehetett legfeljebb 25 ezer forint költségtérítést igényelni az Államkincstáron keresztül.

A lap kereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy segítsenek a törvényjavaslat szövegének értelmezésében, választ egyelőre nem kaptak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük