Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Ingyenesen igényelhető az a kártya, ami ellátásra jogosít az összes uniós kórházban – Így juthat hozzá


Ingyenesen igényelhető egy Európai Egészségbiztosítási Kártyának nevezett okmány, amivel a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, az Európai Unió valamelyik tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe orvosilag szükséges egészségügyi szolgáltatásokat, írja a Femcafe.

A kártyát az Európai Unió minden tagállamában elfogadják, de sürgősségi esetekben Svájcban, Izlandon, Norvégiában és Szerbiában is elfogadják. Tehát egy európai nyaraláson bekövetkezett balesetben ingyenes ellátásra jogosultak, akik rendelkeznek ezzel a kártyával.

A Kártyát a kormányhivatal, a kormányablak, valamint a NEAK adja ki kérelemre, a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére ingyenesen. A Kártya nem állítható ki azok számára, akik nem Magyarországon vagy valamely más EGT tagállamban rendelkeznek állandó lakóhellyel.

Amennyiben megsemmisül, megrongálódik, elvész vagy ellopják a kártyát, akkor a tulajdonosának fizetnie kell az okmány pótlásáért.

A kártyához szükséges egy személyazonosságot igazoló okmány és a TAJ számot igazoló okmány. A kártya a kiállítástól számítva 36 hónapig érvényes, ezt felülírhatja, ha a személynek megszűnik a társadalombiztosítási jogviszonya.