Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ingyenes lesz az internet 30 napra – de nem mindenkinek! Itt vannak a részletek!


Orbán Viktor szombat délidőben a Facebookon számolt be arról, hogy aláírta a digitális oktatásban részesülő diákok ingyenes nethozzáférését biztosító rendeletet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

A bejelentésben említett rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A szövegéből kiderült, hogy a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás 30 napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelettel összhangban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel.

Jogosult rá a fentiekben részt vevők közül

  • az előfizetéssel rendelkező tanuló vagy helyette előfizetéssel rendelkező törvényes képviselője, vagy az a személy, akinek előfizetését a jogosult tanuló vagy törvényes képviselője erre jogosító jogcím alapján használja;
  • az előfizetéssel rendelkező pedagógus vagy oktató, vagy az a személy, akinek előfizetését a jogosult pedagógus vagy oktató erre jogosító jogcím alapján használja.

A net a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely közül egy jogosultság alapján csak egy helyen lehet ingyenes.

Igénybe vehető az e rendelet hatálybalépését megelőző napon fennálló szerződési feltételek szerint vagy kár új előfizetői szerződés megkötése esetében is, ha az igénylő megfelel a feltételeknek.

Az ingyenességet igényelni kell a szolgáltatónál – lehetőleg online -, ehhez viszont elegendő az, hogy “a jogosult büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik arról, hogy az ingyenes szolgáltatás igénybevételének feltételei fennállnak”.

A rendelet azt is kimondja, hogy a decemberi számla összegéből fogják a szolgáltatók a 30 napra szóló kedvezményt jóváírni.