Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Indul az új lakásfelújítási program – Ezekben a megyékben járhat a legtöbb ingyen támogatás a magyaroknak


Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet majd pályázni.

Egymillió forintos önrész mellett hatmillió forintos támogatást lehet majd igényelni az új, júniusban induló lakásfelújítási programban. A korábbi programokkal ellentétben ezt a támogatást gyermek nélküliek is igényelhetik, de a pályázatban való részvételhez jó néhány követelménynek meg kell felelni.

Itt járhat a legtöbb vissza nem térítendő támogatás

Az új lakásfelújítási programban a hatmilliós támogatás egy része vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó rész pedig kamatmentes hitel. Az, hogy melyik rész mekkora, függ a jelentkező lakhelyétől és az adott járás átlagjövedelmétől. Azokon a helyeken ugyanis, ahol az átlagjövedelem eléri az országos átlag 110 százalékát, 3,5 millió forintos hitel és 2,5 millió forintos támogatás lesz elérhető. Ide tartozik többek között Budapest legtöbb kerülete, a győri és a veszprémi járás.

Azokban a járásokban, ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75 és 110 százaléka közé esik, 3 milliós hitel és 3 milliós támogatás vehető majd igénybe. Ez fedi le a járások legnagyobb részét. A legtöbb, 3,5 milliós támogatás pedig a legszegényebb, az országos átlag 75 százalékát sem elérő átlagjövedelmű járásokban lesz majd igényelhető. Ilyen járás például a Szikszói, az Ózdi, a Hevesi és a Nyírbátori járás. A teljes lista ezen a linken található meg. A magasabb, az országos átlag 130 százalékát elérő átlagjövedelmű családok viszont maximum 2,5 millió forintos támogatást kaphatnak, akármelyik járásban is laknak.

Számos feltételnek meg kell azonban felelni a pályázatban részt vevőknek. A legfontosabb, hogy csak 1990 előtt épült, életvitelszerűen használt családi házak felújítására lehet igényelni. (A korábban feltételül szabott gázhálózatra kötöttség viszont kikerült a feltételek közül.) A felújítással legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni, és ezt energetikai tanúsítványokkal kell majd igazolni.

Ennek előzetes ellenőrzésében egy új felület segíti majd a pályázókat,  ahol kalkulációkat lehet majd végezni a várható költségekre és energia-megtakarításra. Az utóbbi megmutatja, hogy a tervezett beruházással elérhető-e a támogatás feltételeként meghatározott, épületenként legalább 30 százalékos energiamegtakarítás.

A pályázat azt is megköti, pontosan milyen korszerűsítésekhez lehet igénybe venni a támogatást, melyek a következők: nyílászárók cseréje, a meleg vizes rendszer korszerűsítése, épületek hőszigetelése és a fűtésrendszer korszerűsítése.

Gyerek nem, önerő viszont kell 

A korábbi lakásfelújítási támogatásoktól eltérően az új, várhatóan június 3-án induló programnak nem feltétele a gyermekvállalás, és meglévő, az igénylővel élő kiskorú vagy még tanuló gyermek sem. Kell hozzá viszont egymillió forint önerő, ami a korábbi pályázatoknál nem volt előfeltétel. Sokan feltehetően hitelből fedeznék ezt a részt is, ami viszont megdobja majd a havi törlesztőrészletet. Azoknak, akik csak a támogatott kamatmentes hitelt veszik igénybe, 8 éves futamidővel és havi 26 és 36 ezer forint között mozgó törlesztővel kell számolniuk.

Mértéke főszabály szerint attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos szinthez (ahol alacsonyabb a jövedelem, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el). A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja.

Járás átlagjövedelme az országos átlaghoz képest Hitel 

(visszatérítendő)

Támogatás

(vissza nem térítendő)

75%-ánál alacsonyabb (63 db járás*) 2,5 millió forint 3,5 millió forint
75%-ánál magasabb, de 110%-ánál alacsonyabb (96 db járás) 3 millió forint 3 millió forint
110%-át meghaladó (38 db járás*) 3,5 millió forint 2,5 millió forint

* Tételes felsorolásukat ld. a mellékletben

Az Európai Unió RePowerEu nevű támogatásában megvalósuló program 108 milliárd forintos keretösszeggel bír, ami körülbelül 20 ezer családi ház energetikai felújítására lehet elég. Sajnos ennél sokkal több, a szakértők szerint évente legalább 100-150 ezer lakóingatlan korszerűsítésre lenne szükség. A várható nagy érdeklődés miatt pedig érdemes folyamatosan követni a pályázat indulásáról szóló híreket, hiszen a keretösszeg akár 1-2 nap alatt elfogyhat majd.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium arra törekszik, hogy a részletes kiírás a lehető leghamarabb megjelenhessen. A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet.

Melléklet

Az országos átlagjövedelem 75%-át el nem érő járások Az országos átlagjövedelem 110%-át meghaladó járások
Bácsalmási járás Nagyatádi járás Budakeszi járás
Baktalórántházai járás Nagykállói járás Budapest 1. kerület
Balmazújvárosi járás Nyíradonyi járás Budapest 2. kerület
Barcsi járás Nyírbátori járás Budapest 3. kerület
Békési járás Ózdi járás Budapest 4. kerület
Berettyóújfalui járás Pécsváradi járás Budapest 5. kerület
Bonyhádi járás Pétervásárai járás Budapest 6. kerület
Cigándi járás Putnoki járás Budapest 7. kerület
Csengeri járás Püspökladányi járás Budapest 9. kerület
Csurgói járás Sarkadi járás Budapest 10. kerület
Derecskei járás Sellyei járás Budapest 11. kerület
Edelényi járás Siklósi járás Budapest 12. kerület
Encsi járás Szécsényi járás Budapest 13. kerület
Fehérgyarmati járás Szentlőrinci járás Budapest 14. kerület
Fonyódi járás Szerencsi járás Budapest 16. kerület
Gönci járás Szigetvári járás Budapest 17. kerület
Gyomaendrődi járás Szikszói járás Budapest 18. kerület
Hajdúhadházi járás Tabi járás Budapest 19. kerület
Hegyháti járás Tamási járás Budapest 22. kerület
Hevesi járás Tiszafüredi járás Budapest 23. kerület
Ibrányi járás Tiszavasvári járás Dunakeszi járás
Jánoshalmi járás Tokaji járás Érdi járás
Jászapáti járás Vásárosnaményi járás Gárdonyi járás
Karcagi járás Záhonyi járás Gödöllői járás
Kemecsei járás Zalaszentgróti járás Győri járás
Kiskőrösi járás Komáromi járás
Kiskunmajsai járás Móri járás
Kisteleki járás Oroszlányi járás
Komlói járás Paksi járás
Kunhegyesi járás Pilisvörösvári járás
Kunszentmártoni járás Székesfehérvári járás
Letenyei járás Szentendrei járás
Marcali járás Szigetszentmiklósi járás
Mátészalkai járás Tatabányai járás
Mezőcsáti járás Tatai járás
Mezőkovácsházai járás Téti járás
Mohácsi járás Vecsési járás
Mórahalmi járás Veszprémi járás


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük