Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Indul az almaszezon: Bőséges az idei almatermés, de megáll-e az alma ára 600 forintnál?


Az ősz leggyakoribb és legkedveltebb gyümölcse az alma, sőt egész télen fogyaszthatjuk ezt a rendkívül jótékony hatású termést, a gyümölcsök királyát, ahogy egyesek tartják, ha jól tároljuk. És bár az ültetvények területe évek óta csökken itthon, az idei év terméshozamára nem panaszkodnak sem a nagy-, sem a kistermelők. Az alma pedig még mindig az olcsóbb vitaminbombák közé tartozik, sokak szerint indokolatlanul is nyomott áron árulják ezt a gyümölcsöt – írja a Hellovidék.hu.

Évek óta csökken az alma termőterülete Magyarországon, míg néhány éve még 25 ezer hektáron termesztették ezt a gyümölcsöt a magyar gazdák, ez tavaly már csak 22,5 ezer hektárt tett ki. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint az idén már csak 20-21 ezer hektár lesz. Ráadásul a hazai ültetvények java része már átlépte a 20-23 éves életkort, és 23-25 éves kor körül a teljesítőképesség rohamos romlásnak indul. A szakember kiemelte, hogy 2024. december 31-ig van egy ökotámogatási rendszer, ami még sok korszerűtlen ültetvényt életben tart, de amint ez a támogatási rendszer 2025. január 1-jén kifut, úgy több ezer hektár almaültetvényt fognak kivágni.

Jó termésben bízhatnak az idén a hazai almatermelők, a múlt évi súlyos aszálykárok után egyelőre úgy tűnik, hogy lesz mit betakarítani az ültetvényekről. Az idén az időjárás is az almatermelők mellett áll: a tavaszi fagyok megkímélték a legtöbb ültetvényt a komolyabb fagykároktól, a csapadékban gazdag nyár és a viszonylag rövid kánikulai időszakok pedig segítik a gyümölcsök fejlődését – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképéből. A léalma felvásárlási árakkal ugyanakkor nem elégedettek a termelők, az egyik hazai feldolgozó olyan alacsony árat kínál az ipari minőségű almáért, ami arra sarkallhat sok termelőt, hogy felhagyjon a tevékenységével.

Bár a tavaszi fagyok éreztették hatásukat az almáskertekben – a legjelentősebb fagykárok a Dunántúlon és az ország középső térségében jelentkeztek –, a legjelentősebb termesztőkörzetnek számító észak-keleti országrész almaültetvényeit az idén nem érintette súlyosan a fagy. Az almában jelentősebb terméskötődési, illetve terméshullási problémákat sem tapasztaltak a szakemberek. Az időjárás május óta kifejezetten kedvezően hat az almatermelésre, a bőséges csapadék jót tesz a növények fejlődésének, ráadásul az idei nyáron a forróság okozta hő- és sugárzási stressztől sem kell tartaniuk a gazdálkodóknak. Az elegendő csapadéknak köszönhetően a gyümölcsméretekkel sem lesz gond ebben a szezonban, a szakemberek szerint még az öntözetlen ültetvényekben is már most akkora, vagy még nagyobb a gyümölcsök mérete, mint tavaly betakarításkor.

A viharkárok ugyanakkor jelentős fejtörést okoznak a gazdálkodóknak, az idei szeszélyes nyári idő miatt az átlagosnál is több a vihar- és jégkár az ültetvényeken. Mindez főként a minőségre van hatással. Az ipari alma arányát növeli a csapadékos és hűvös tavasz miatt gyakoribbá váló gombás betegségek megjelenése is.

A FruitVeB, majd a NAK az almaszezon előtt két találkozót is szervezett a témában, először a feldolgozókkal egyeztetettek, aztán a gazdákkal ültek egy asztalhoz. A megbeszélést követően a szabolcsi termelők joggal bízhattak abban, hogy a szezon nem nyomott árakkal indul majd. Az egyik külföldi tulajdonú, hazánkban működő feldolgozó ugyanakkor a múlt héten olyan felvásárlási árat tett közzé, ami a termelők szerint megalázóan alacsony összeg. A kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szervezete több olyan jelzést is kapott, miszerint ha ennyire olcsón veszik át az almát a feldolgozók, akkor az 5-10 hektáron gazdálkodó termelők egyszerűen ki fogják vágni az ültetvényeiket, és mást fognak termeszteni az alma helyett.

Szabolcs-Szatmár-Bereg továbbra is az almatermesztés mekkája

Hazánkban egyébként az idén mintegy 20564 hektáron folyik almatermelés. A legfontosabb termesztőkörzetünk továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, ahol összesen 15 136 hektár almaültetvény található. E mellett Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala vármegyékben is jelentős felületen termesztenek almát a gazdálkodók. A termőterület sajnos évről évre szűkül, tíz évvel ezelőtt például még mintegy 30 ezer hektár almaültetvény volt az országban. Az ágazat kilátásait tekintve a folyamat a jövőben is folytatódhat, a szakemberek előrejelzése szerint a termőterület évente mintegy 1000 hektárral csökkenhet az előttünk álló időszakban, de ez a folyamat rosszabb esetben drasztikusan fel is gyorsulhat.

Az itthon megtermelt alma jelentős része a hazai piacra kerül. Az ipari alma többségét a léüzemek dolgozzák fel, míg az étkezési minőségű gyümölcsökkel a boltokban és a piacokon találkozhatnak a vásárlók. A fajtaválaszték igencsak széles, a legkedveltebb a Gala, a Golden Delicious, a Red Delicious, a Jonagold és az Idared fajtakör, de folyamatosan növekszik az újabb választékbővítő fajták köre.

A jó minőségű alma nem inflálódik úgy, mint az árupiacon egyébként minden más, még akkor sem, ha kevés van belőle az adott évben. Most ráadául sok termett, így csak abban bízunk, hogy el tudjuk adni mindet. Az már kiderült a magas infláció mellett is, hogy a vevők még így sem viselik el a túl magas almaárat, esetleg különleges, klubfajták esetében. Mindennek ment fel az ára, de ezt mi az almánál nem tudjuk most sem realizálni, annak ellenére sem, hogy a mi költségeink is hatalmasat emelkedtek. Elég abba belegondolni, hogy másfél éve az energia ára 25 Ft volt kilowattonként rendszerhasználati díjjal együtt, idén, mielőtt megtörtént a tulajdonosváltás a szolgáltatónál, a rendszerhasználati díj még 2-3 Ft volt, azóta felment 30 Ft-ra, az energia ára pedig 68 forintra, így most kilowattonként úgy 100 forintot fizetek érte, és még szerencsés vagyok, mert kedvező szerződést kötöttem, van olyan vállalkozó, aki nem lépett időben, és 120-130 forintot fizet. Ez hatalmas pluszköltség, ha csak azt nézzük, hogy az almát folyamatosan átlagosan 2 Celsius fokon kell tárolni a hűtőházakban, különben kásás lesz, és nem tudjuk eladni

– mondta el a HelloVideknek a szakember.

599-600 forintnál megáll az alma ára a kereskedelemben, még akkor is, ha ez a termelőknek azt jelenti, hogy nullszaldósra hozzák ki a termelésüket. És mivel mindenkinek csak akkor éri meg bármivel foglalkozni, ha az nyereséget termel, egyre többen adják fel, és hagynak fel a mezőgazdasági vállalkozással.

Nem optimális a helyzet, hogy finoman fogalmazzak, még akkor sem, ha valamennyi állami támogatást kap az ember. Az árak jelenleg a kereskedőknél már lefelé mennek, ami kedvez a vásárlóknak, nekünk viszont nagyon nem. Láttam ma 329 forintért akciót, ami azt jelenti, hogy 250 forintos átadó áron veszik meg tőlünk az első osztályú almát. Hiszen először is, ha levonom a 27 százalékos áfát, amivel meggyilkolják a termelőket, de mindenkit, aztán a logisztikai-szállítási költségeket, a tárolást, az anyagdíjat, a munkadíjat, a 70-75 mm átmérőjű almáért kapunk 135 forintot, a bekerülési költsége pedig 150 forint volt. Alsó hangon nem lehetne a szupermarketekben ezt a minőséget 350 Ft alatt adni, hogy a nagytermelőnek ne legyen ráfizetéses. Ami miatt mégis megtehetik, az az, hogy vannak olyanok, akik egyszeri nyerészkedés miatt áron alul értékesítik a megszerzett, betárazott gyümölcsöt, de mögöttük nincs ott a termőföld, és nem hosszú távon gazdálkodnak, vagy egyáltalán nem is gazdálkodnak, hanem egyfajta szerencselovagok.A léalmát idén 43-44 forintért vásárolják fel, de azt csak le kell szedni, és elviszik a termelőtől, vagy ő elszállítja, és leadja, nincs ott a többi költség, ami a minőségi, étkezési almánál elengedhetetlen. Az almaárak valószínűleg még csökkenni fognak, mert sokaknak bennragad a készlete most majd, mivel egész sok alma termett, és ilyenkor a piaci árak alá mennek, mert nem akarnak vagy tudnak tárolni, a multik pedig ezt kihasználják, summázta a helyzetet Horváth Tibor.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük