Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Indul a bírságszezon: Kezdődik a Nébih országos razziája, erre figyeljenek a kertes háztulajdonosok


A Nébih közlése szerint a legmagasabb büntetés összege 50 000 forint volt, összesen 2 627 000 forintnyi csekket osztottak ki országszerte a belterületeken. A hatóság azt elárulta a Pénzcentrumnak, hogy külterületen 2022-ben 1394 db bírsághatározatot adtak ki az illetékes szakemberek, összesen 71 253 000 forint értékben.

Fotó: facebook

Tavaly 57 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt – tudta meg a hatóságtól a Pénzcentrum. Összességében 2 627 000 forint büntetést szabott ki a hatóság a gyomnövény miatt a belterületeken, azaz egy átlagos büntetés kb. 46 ezer forintot tett ki. A Nébih közlése szerint a legmagasabb bírság összege belterületen 50 000 forint volt 2022-ben.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése alapján a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végégig folyamatosan fenntartani.

Ám a jogszabály 2019-ben változott, a földtulajdonosok e kötelezettsége már nemcsak július 1-jétől áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt. 

Azzal szemben, aki elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, növényvédelmi bírságot kell kiszabni, melynek mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel borítottság mértéke határozza meg – 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben az adott földhasználó 3 éven belül ismételten elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, a növényvédelmi bírságot a másfélszeresére kell emelni. A hatósági eljárás során felmerült költségeket és a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket a földhasználónak kell megfizetnie.

További részleteket a Pénzcentrum cikkében olvashatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük