Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Íme, a friss lista: ők Magyarország leggazdagabb és legbefolyásosabb emberei most


Kijött a 100 leggazdagabb magyar listája, és az is kiderült, kik a legbefolyásosabbak hazánkban.

Az idén 21. alkalommal jelent meg a 100 leggazdagabb magyar listája. A szereplők összvagyonát 6223,5 milliárd forintra becsülték a kiadvány szerkesztői, ez közel 637 milliárddal több, mint az előző évben – írja a hvg.hu. A leggazdagabb magyarok jelentős része ingatlanfejlesztésben utazik, de előretörőben van az energetika, ezen belül is a napelemes technológia.

A lista első tíz helyezettje megegyezik a tavalyiakkal, bár a sorrend kissé átrendeződött. Az élen nem történt változás. Mészáros Lőrinc tavaly előzte be Csányi Sándort, azóta közel megduplázta előnyét: 480 milliárd forintra becsült vagyona immár 60 milliárddal több, mint a bankvezéré, akinek ugyanannyi pénze maradt, mint egy éve. Idén először került fel a dobogóra Felcsuti Zsolt, a géptartozék gyártó MPF Holding többségi tulajdonosa, ezzel megelőzte Gattyán Györgyöt, ahogy Szíjj László is Bige Lászlót, Jellinek Dániel pedig három helyet ugrott előre, ez nem független attól, hogy arányaiban az ő vagyona gyarapodott a legnagyobb mértékben (71,4 százalékkal), de a legnagyobb abszolút növekedést – legalábbis az első tízben – a 3. helyre feljött Felcsuti érte el 99 milliárd forinttos plusszal. A első tíz tehát (zárójelben a változás tavalyhoz képest):

 1. Mészáros Lőrinc: 480 milliárd Ft (+35 mrd.).
 2. Csányi Sándor: 420 milliárd Ft (nem változott).
 3. Felcsuti Zsolt: 345 milliárd Ft (+99 mrd.).
 4. Gattyán György: 317 milliárd Ft (+12 mrd.).
 5. Veres Tibor: 254 milliárd Ft (+24 mrd.).
 6. Jellinek Dániel: 240 milliárd Ft (+70 mrd.).
 7. Bige László: 201 milliárd Ft (nem változott).
 8. Szíjj László: 193 milliárd Ft (+16 mrd.).
 9. Széles Gábor: 191 milliárd Ft (+10 mrd.).
 10. Kasza Lajos: 136,5 milliárd Ft (+15,5 mrd.).

Új és rejtélyes résztvevők

Idén mindössze négyen kerültek fel új szereplőként a listára:

 • Hermann Kamilla közgazdász, Jellinek Dániel cége, az Indotek Group partnere, kisebbségi tulajdonosa és menedzsmentjének is tagja, vagyonát 36,5 milliárd forintra taksálták, amivel egyből a 46. helyen kezdhet.
 • Kis-Szölgyémi Ferenc, a létesítménygazdálkodással foglalkozó B+N Referencia Zrt. tulajdonosa, akinek cége az előző évben 480 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el, és tíz év alatt megszázszorozta a nyereségét. Kis-Szölgyémi 23,7 milliárd forintos vagyona a 71. helyre volt elég.
 • Ács Balázs az építő-, főként szigetelőanyagokat gyártó Masterplast Nyrt. révén került fel a listára, 18,1 milliárd forintosra becsült vagyonával a 90.
 • Lugos Roland az energetikában, azon belül is a napelemes ágazatban meghatározó szereplő a hazai piacon, 16,8 milliárdos vagyonával a 92.

A lista 79. helyezettjének kiléte nincs részletezve, miután a 21,4 milliárd forintos vagyonúra taksált illető nem járult hozzá, hogy írjanak róla és cégéről. Annyit tudni róla, hogy kommunikációs területen érdekelt, cége bevételi rekordot döntött, a tulajdonos több milliárd forint osztalékot vehetett ki cégéből és állami megrendeléseket is elnyert.

A legbefolyásosabb magyarok listája

A 100 Leggazdagabb magyar 2022-ben is összeszedte az 50 legbefolyásosabbnak ítélt közéleti szereplőt, akiket 138 fős induló keretből választottak ki 11 politológus pontozása alapján. Az idei listára már nem került fel Áder János leköszönt köztársasági elnök. Utódja, Novák Katalin viszont Áder tavalyi 26. helyénél jóval magasabb pozíciót ért el, nyolc helyet ugorva bekerült a top 10-be:

 1. Orbán Viktor
 2. Csányi Sándor,
 3. Mészáros Lőrinc,
 4. Rogán Antal,
 5. Szijjártó Péter,
 6. Matolcsy György,
 7. Pintér Sándor,
 8. Varga Mihály,
 9. Hernádi Zsolt,
 10. Novák Katalin.

Az 50-es lista öt új szereplője között ott van az újabban politikai ambíciókat is kergető Gattyán György (37.), és a honvédelmi miniszteri posztot elnyert vállalkozó, Szalay-Bobrovniczky Kristóf (46.), de épphogy becsúszott Németh Szilárd (50.) is.

A listán a legnagyobbat Lázár János lépett előre, 26 helyezéssel ugrott feljebb (a 22. helyre). A legnagyobb esést Kásler Miklós volt emberierőforrás-miniszter mutatta be, aki 11 hellyel soroltak hátrébb előző évhez képest (39.).

A lista hat női szereplője közül ketten a miniszterelnök családtagjai: lánya, Orbán Ráhel (20.) rögtön utána neje, Lévai Anikó (21.), rajtuk kívül Novák Katalin (10.), Mager Andrea (23.) és Schmidt Mária (24.) kapott helyet.