Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ilyen drágulást még nem láttak a magyar autósok – itt vannak a számok


Korábban soha nem látott szintre emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja. Megdrágult a casco is.

Fotó: vezessjol.hu

Március elején a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja 52 322 forint volt, ami 8,8 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten, 2021-hez képest pedig 27 százalékos növekedést jelent a Netrisk Kgfb-indexe szerint.”Az autóbiztosítások, ezen belül a kötelező felelősség- és cascobiztosítások díját nagyban meghatározza az új és a használt autók, valamint az alkatrészek árának alakulása. A pandémia eredményeként pedig komoly problémák léptek fel az ellátási láncokban, így az autógyártók nem tudták kiszolgálni a keresletet. Ez felfelé hajtotta az árakat. Az alapanyagok, az energia, az alkatrészek árának emelkedése szintén megjelenik a biztosítási díjakban. Emellett az euró forinthoz mért árfolyama is befolyásolja az autóárakat” – mondta Besnyő Márton, a cég ügyvezető igazgatója.

A hivatalos adatok szerint 2019 februárja óta évente 3,7-23,9 százalékkal nőtt az új autók ára Magyarországon.

A cascobiztosítások díja szintén emelkedett 2019-hez képest, az idei átlagdíj 136 ezer forint, ami 42 százalékos emelkedésnek felel meg.

A Netrisk adataiból kiderül az is, hogy a magyarországi személyautó-állomány és az újautó-eladások alapján legnépszerűbb autómárkák közül a Suzukiknál, Toyotáknál, Daciáknál, Opeleknél, Fordoknál 9-392 ezer forint között szóródtak az idei kötelező biztosítási díjak a magánszemélyek esetében, az átlag pedig 38 400 és 48 800 forint között volt márkától függően.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük