Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ilyen a jó sonka: Erre kell figyelni a húsvéti sonka vásárlásánál


Nézzük először, hogy milyen is az igazi sonka, a legjobb sonka, amit a húsvéti asztalra tehetünk.

Ez sertéscomból készül, különböző tartósítással és ízesítéssel. Az első combot többnyire egyben hagyják, míg a hátsóból többféle sonkát is készítenek:

  • a comb lábszár része, a csülök, füstölve, nyersen, vagy főzve az ideális
  • a felsálból – ami egy szárazabb hús – készül a darabolt sonka
  • a comb dió részéből pedig a kötözött sonka

A húst besózzák, pácolják, majd füstölik és legalább fél évig hagyják érni. Amiben a húsvéti sonka különbözik, az az, hogy 4 hónap után megszakítják az érési folyamatot. A többi része megegyezik a hagyományos eljárással. Régen, a decemberben levágott malac combjából készült sonkát fogyasztották áprilisban, húsvétkor.

Aranyszabály: a hosszan érlelt sonkát nem szabad megfőzni!

Így csinálnak 1 kilóból másfelet…

A nagy áruházakban kapható fóliázott sonkák szinte kivétel nélkül lapockából és nem combból készülnek! Ráadásul a magyar törvényeknek és a nagyüzemi eljárásnak köszönhetően egy kiló húsból 1,3-1,5 kilogramm sonka lesz, mivel telepumpálják vízzel és adalékanyagokkal (sok esetben több mint az 50 %-uk víz!) – írja a nyugdijasok.hu.

Azaz, amíg a hagyományos eljárással készült (húsvéti) sonka a készítési folyamat során veszít a súlyából és mindössze pár százalék vizet tartalmaz, addig a boltok polcain lévő hús súlya nő.

Azt tanácsolják, hogy aki teheti, a piacon vagy hentesnél vásároljon sertéscombból készült sonkát és azt főzze meg! Lehet, hogy jobban járunk kevesebb, de jobb minőségű termékkel.

Sonka főzése

Azt javasolják, hogy legalább fél napra áztassuk be a sonkát hideg vízbe, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mennyire sós. Utána adjunk hozzá borókabogyót, babérlevelet, borsot, fokhagymát és egy darab kolbászt! Főzés közben a legfontosabb, hogy ne forraljuk, csak lebegtessük a húst! Minél tovább készül egy sonka, annál finomabb!

Mikor kész a sonka?

Egyszerűen egy fogpiszkálót szúrunk a húsba, és ha nem ragad rá semmi, könnyen ki tudjuk venni, akkor megfőtt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük