Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ijesztő jóslatot vizionálnak a kutatások: kiszáradhat Magyarország is


Kutatók szerint Európára a következő évtizedekben az egyik legnagyobb veszélyt a magas hőmérsékletű, ám csapadékmentes időszakok gyakoribbá válása jelenti. E kedvezőtlen folyamatot már egy ideje Magyarországon is megtapasztalhatjuk.

Fotó: Getty Images

A klímaváltozás miatt egyszer érdemes lehet strucctelepekkel, datolyapálmákkal foglalkozni például a Kisalföldön. Feltéve, ha modern, gépesített, illetve vízzel gazdagon ellátott gazdaságunk van. Az éghajlatváltozás miatt ugyanis egyre több lesz az aszály, így kiszáradás fenyeget egyes régiókat, nemcsak Európában, hanem Magyarországon is.

Több kutatás is igazolta már, hogy Európában a déli országok mellett a Kárpát-medence van leginkább kitéve az éghajlatváltozásnak. Ennek a hegyekkel körülölelt Kárpát-medence sajátos klímája a fő oka. A területet ezért érzékenyebben érintik az extrém hőmérsékleti ingadozások és a nagy szárazságok.Európában jelenleg a spanyol aszály a leggyötrőbb, ugyanis Dél-Európát, azon belül is az Ibériai-félszigetet 2005 óta nem látott csapadékhiány sújtja. A spanyol meteorológiai szolgálat adatai szerint már tavaly ősszel komoly szárazság jelentkezett, ami januárban tovább súlyosbodott. Az igazi problémát az jelenti, hogy a térségben október és április között szokott leesni az éves csapadékmennyiség háromnegyed része. Ha ebben a hét hónapos időszakban nem esik elég eső, állandósulni fog a vízhiány, mivel a spanyol nyarak rendkívül forrók és szárazok – írta meg a Tudás

Magyarország agrárországként különösen érzékeny az időjárási szélsőségekre. A medence a szárazföld belsejében van, és a tengerhez közelebbi területek lassabban melegszenek fel a víz hűtő hatása miatt. Itthon ráadásul éppen a legelmaradottabb északkeleti és déli területek vannak a leginkább kitéve a klímaváltozásnak – ezek a régiók európai léptékben is kiemelkedően sérülékenyek. Fontos adat, hogy a nyári, országos középhőmérséklet csaknem 2 Celsius-fokkal nőtt az elmúlt 30 évben.

A legfontosabb tényező a csapadék, amely a leginkább meghatározza a magyar agrártermelést. Sajnos az idei év első három hónapjában rendkívüli szárazság volt, ráadásul éppen a vegetációs időszak elején. Emiatt az ország egész területére vízhiányos időszakot hirdettek. Azóta már ugyan esett némi tavaszi csapadék, de a helyzet sok területen még így sem kielégítő.

A szakemberek a jövőre nézve sem derűlátóak. Magyarország, illetve a Kárpát-medence területén a csapadék összmennyisége várhatóan nem csökken számottevően, de egyenetlenül fog eloszlani az év folyamán. Ennek legnagyobb kárvallottja a nyári időszak lesz, amelyik fokozatosan szárazabbá válik, ám annál szélsőségesebb csapadékesemények várhatók, ritkán előforduló, heves és kiadós esőzések formájában.

/www.hazipatika.com/