Több mint a kétszeresére növelheti a vérrögképződés kockázatát az eritrit nevű kalóriamentes édesítőszer az egészséges emberek esetében is – állapították meg a Cleveland Clinic szív- és érrendszeri központjának kutatói.
Húsz egészséges embert arra kérték, hogy éjszakánként már koplaljanak annak érdekében, hogy reggel vért tudjanak venni tőlük. Ezután a résztvevők fele 30 gramm eritritet tartalmazó italt kapott, míg a csoport másik fele ugyanennyi cukrot magában foglaló folyadékot. 30 perc múltán újból vért vettek tőlük.
Mint kiderült: az eritrit szintje ezerszeresére nőtt a vérben az ezt tartalmazó ital fogyasztása után, míg a cukros italtól kis mértékben nőtt meg a vércukorszint. Már ez is aggasztónak tűnik, de az igazi meglepetés a vérlemezke-aktivitásban volt tetten érhető.
Fokozódott ugyanis a véralvadás mértéke, azaz végső soron a vérrögök kialakulásának esélye: egy ilyen vérrög akár a véráramlást is elzárhatja. Az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology tudományos folyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője, Stanley Hazen már egy 2023-as publikációban is hasonló megállapításokra jutott.
Akkor is az eritrit volt a vizsgálatok fókuszában – és úgy találták, ezerszeresére nőtt a vérükben az édesítő szintje, ami a következő 2–3 napban a küszöbérték felé növelte a vérrögképződés kialakulásának kockázatát. Az is kiderült, hogy a legmagasabb eritritszinttel rendelkező alanyoknál kétszer nagyobb valószínűséggel következett be szívroham vagy stroke.
Az új tanulmány fókuszában a hagyományos cukorral történő összevetés volt, és mint azt Hazel is hangsúlyozza: kiderült, hogy míg a cukor nem befolyásolja a véralvadást, az eritrit igen.
A publikációt a CNN-nek nyilatkozva élesen bírálja a Calorie Control Council nevű iparági szervezet, mondván a fogyasztóknak óvatosan kell kezelniük ezeket a megállapításokat: szavaik szerint a „korlátozott számú”, 10 alany túlzóan sok eritritet kapott, ami majdnem négyszerese annak, amit az Egyesült Államokban egy ital maximálisan tartalmazhat.
Stanley Hazen szerint ugyanakkor a 30 gramm megegyezik azzal, amit egy jellemző cukormentes üdítőital, jégkrém, vagy muffin tartalmaz – pláne, hogy az emberek ezekből többet is fogyasztanak egy adagnál.
A szerzők kiemelik: a vizsgálatokat egészséges embereken végezték, akik semmilyen krónikus betegségtől nem szenvedtek. A kulcs valóban a bevitt mennyiség lehet, a kutatók szerint azonban a kis mennyiségben, alkalmilag fogyasztott, normál cukorral édesített édességek előnyösebbek lehetnek, mint az eritrit nevű cukoralkorral édesített változatok. Különösen igaz ez azokra, akiknél eleve magasabb valamilyen okból a szívroham vagy a stroke kockázata – jegyzik meg.