Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Így törlik el a bérleti díjakat – ezt a réteget érinti a könnyítés


Gulyás Gergely az éttermeket, kávézókat, konditermeket említette az intézkedés bejelentésekor, de a rendeletből kiderül: más tevékenységet végző cégeket is mentesítenek a várt 4 helyett 5 hónapra a bérletidíj-fizetési kötelezettségek alól.

A múlt heti Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be: február 1-től nem kell bérleti díjat fizetni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokban működő kávézóknak, éttermeknek, konditermeknek. Kis késéssel ugyan, de kedden az erről szóló rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben – néhány újdonságnak számító részlettel – írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Eszerint 2021. február, március, április, május és június hónapokra az állam vagy a helyi önkormányzat valamint ezek többségi befolyása alatt álló cégek nem kérhetik el a bérleti díjat az alábbi tevékenységeket folytató cégektől:

1. éttermi, mozgó vendéglátás,
2. rendezvényi étkeztetés,
3. italszolgáltatás,
4. filmvetítés,
5. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése,
6. sport és szabadidős képzés,
7. előadó-művészet,
8. előadó-művészetet kiegészítő,
9. művészeti létesítmények működtetése,
10. múzeumi tevékenység,
11. növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése,
12. sportlétesítmény működtetése,
13. sportegyesületi,
14. testedzési szolgáltatás,
15. egyéb sporttevékenység,
16. vidámparki, szórakoztatóparki,
17. fizikai közérzetet javító szolgáltatás (ide a közfürdőket érti a rendelet),
18. egyéb szórakoztatás, szabadidős,
19. szállodai szolgáltatás,
20. üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás,
21. kempingszolgáltatás,
22. egyéb szálláshely szolgáltatás,
23. utazásközvetítés,
24. utazásszervezés vagy
25. egyéb szárazföldi személyszállítás

A munkahelyi étteremre / büfére, a szálláshelyen található étteremre / bárra, az iskolai menzákra / büfékre, az egészségügyi intézményben található éttermekre / büfékre nem terjed ki a rendelet hatálya. A 25. pont nem vonatkozik a közszolgáltatást végző személyszállító cégekre.

A lista valamivel bővebb, mint amire a miniszter bejelentése alapján számítani lehetett, és az intézkedés időtartama is hosszabb: Gulyás Gergely arról beszélt, hogy február 1-je és május 31-e között nem kell bérleti díjat fizetni, a rendeletben viszont nem négy, hanem júniussal együtt 5 hónapnyi mentesség szerepel.

Ha egy érintett cég már befizette az adott hónapokra a bérleti díjat, akkor az összeget 2021. március 15-ig a bérbeadó köteles a bérlőnek visszafizetni.

Mit tegyen, aki nem az államtól, önkormányzattól bérel helységet?

Ezzel kapcsolatban a Kormányinfón a miniszter csupán a véleményének adott hangot:  szerinte azoknak sem kellene bérleti díjat fizetniük (vis maior okán, hiszen tevékenységük, amelyből kifizethetnék a bérleti díjat, ellehetetlenült a vírus miatt), akik nem állami vagy önkormányzati tulajdonú ingatlant bérelnek a rendeletben felsorolt céljoka.

Az ezzel kapcsolatos jogi vitába mindenesetre a kormány nem kíván beleszólni

– mondta a miniszter.