Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Így pályázhatnak a magyarok az otthon felhalmozódott veszélyes hulladék ingyenes elszállítására


Még két teljes napig pályázhatnak magánszemélyek az otthon felhalmozódott azbeszttartalmú veszélyes hulladék ingyenes elszállítására. Az állami támogatás kétségtelenül segítség, de csak csepp az ártalmatlanítás tengerében. Olyan fedőanyagok is léteznek, amelyektől ingyen lehetetlen megszabadulni – írja az INdex.hu.

Csak az nem tudja, hogy mekkora tortúra az azbeszt tartalmú tetőfedő palától, vagy vízcsőtől való megszabadulás, aki még nem bontott ilyesmit. Hasonlóan nagy bajban van az is, aki bitumenes tetőzsindelyt vinne a szeméttelepre, ugyanis ezeket egyetlen hulladéktelepen sem adhatja le ingyenesen. És ez csak a kisebbik nehézség azon veszélyes hulladékok esetében, amelyek a lakosságnál halmozódnak fel, de nem szerepelnek a veszélyes, vagy speciális kezelési igényű hulladékok listáján.

A 2022-ben lezajlott akció után a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.  ismét kiírta a lakossági azbeszt mentesítő pályázatát, amelyre július 14-étől augusztus 4-én éjfélig lehet jelentkezni. Tavaly 1500 magánszemély tudott élni e lehetőséggel, de az elszállításra ennél lényegesen nagyobb igény lenne.

Jelenleg ingatlanonként maximum 400 köbméter azbeszt tartalmú sittet visznek el azoktól, akik sikerrel veszik a pályázati akadályokat. Sőt azoktól sem bármilyen azbesztet, csak a hulladékjegyzék szerinti 17 06 05 azonosító kóddal jelzettet. (Ezek jellemzően tetőn, kerítésen, homlokzaton, válaszfalaknál, régi gáztűzhelyeken fordulnak elő, illetve épületen belüli ivóvíz vagy szennyvíz csövek,)

A társaság várakozásai szerint a mostani pályázat keretében 2000-2500 pályázónak lesz lehetősége az azbeszthulladékot elszállíttatni. Nagyjából ennyire futja az Energiaügyi Minisztérium egymilliárd forinttal támogatott projektjéből.

További részletek az Index.hu cikkében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük