Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Így növekedhetnek idén a fizetések hazánkban, erre készülhet rengeteg munkavállaló


Idén a magyarországi cégek sokan terveznek fizetésemelést. Vajon te is számíthatsz plusz pénzre

A KSH közlése szerint november során a nemzetgazdaság teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóinak bruttó átlagkeresete 621 ezer 200 forintra jött ki.

De ugyebár jóval fontosabb az, amit látunk is, vagyis amit kézhez kapunk a fizetésünkből. A statisztikai hivatal mérése szerint a nettó átlagbér 413 ezer 100 forintot tett ki.

A Népszava beszámolójából kiderül, hogy a legjobban továbbra is a pénzügyi állások fizetnek: itt a bruttó átlag már elérte a 949 ezer forintot. A második legjobban fizető ágazat 926 ezer forinttal az információ-kommunikáció, a harmadik helyen pedig az energiaipar szerepelt.

Közben már azt is borítékolhatjuk, hogy megjelentek a fizetésemelések az albérletpiacon. De vajon a fizetésünk mennyivel nőhet?

A Hays Hungary munkaerő-toborzó iroda felmérést készített, amiből kiderült, hogy egy év alatt 44-ről közel 62 százalékra ugrott a szokásos, éves béremelést tervező vállalatok aránya.

A tavalyi, többségében 10-15 százalékos emelési szándékkal szemben az idén tízből négy megkérdezett munkáltató 5-10 százalék közötti emeléssel kalkulál. Magasabb, 15-20 százalékos emelést a vállalatok 5 százaléka tervez, egy éve ezek aránya 17 százalék volt – tette közzé az MTI.

A munkavállalók nagyobb várakozásokkal tekintenek az idei év elé. A legtöbben (30 százalék) 5-10 százalék közötti emelésre számítanak, míg 19 százalékuk 10-15 százalékot, 9 százalékuk 15-20 százalékot remél.

Hozzátették, hogy a dolgozói elégedettségben a béren kívüli juttatások is lényegesek, amelyek között egy évvel ezelőtt még a cafeteria, idén viszont már a rugalmas munkavégzés vezette a rangsort. Ez utóbbi a munkavállalók szemében olyan szintű elvárás, hogy a megléte már a toborzáskor komoly versenyelőnyt jelent – ezért azok a munkáltatók, amelyek megtehetik, általában lehetőséget is adnak erre, ami a felmérésben részt vevő vállalkozások 62 százalékára igaz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük