Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Így lehet kedvezményesen tankolni magyar rendszámmal a benzinkutakon


A kormánydöntés értelmében új szabályok jelentek meg a hazai töltőállomások működtetésében. A korábban bevezetett üzemanyagárstop továbbra is érvényben van. Új elemként jelent meg viszont az, hogy május 27-től csak a magyar rendszámmal rendelkező autóba lehet az egyébként piaci árnál jóval olcsóbban tankolni. Az Origo megnézte, mivel találkoztak az autósok a töltőállomásokon.

Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében mostantól csak a magyar rendszámmal rendelkező autókba tankolható hatósági áras üzemanyag, ahogy ezt a csütörtöki Kormányinfón az új gazdasági intézkedések részletezése során Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette. A rendeletmódosítás szövege szerint ugyanis: „Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik.” Azaz külföldi rendszámú gépjármű tankolása esetén a vásárlónak nem a csökkentett, kedvező árat kell megfizetnie a töltés végén. Hanem a teljes árat.

A rendelet szerint a főszabálytól eltérően „hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető.

EZ TEHÁT AZT JELENTI, HOGY HA EGY MÁSIK ORSZÁGBAN HATÓSÁGI ÁRAS LENNE AZ ÜZEMANYAG – ÉS AMI ÉRTELEMSZERŰEN KEDVEZŐBB A PIACI ÁRNÁL -, ÉS AZON EGY MAGYAR RENDSZÁMÚ AUTÓVAL IS TANKOLHATNAK OTT, AKKOR AZ ORSZÁG RENDSZÁMA SZERINTI AUTÓK MAGYARORSZÁGON IS AZ ITTENI HATÓSÁGI ÁRON TANKOLHATNAK.

A mostantól hatályos módosítás ugyanakkor nem érinti a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherjárműveket, ahogy a hazai rendszámmal közlekedő 7,5 tonna felettieket sem. Ezekbe a gépjárművekbe továbbra is a piaci árakon lehet üzemanyagot vásárolni.

Ha nem egyértelmű az autó honossága

A rendelet szerint a kiszolgálási árra vonatkozó szabályt akkor is érvényesíteni kell, ha az autó honossága nem állapítható meg egyértelműen. Ez esetben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője, felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolására.

HA A GÉPJÁRMŰ HONOSSÁGA OKIRATTAL HITELT ÉRDEMLŐEN NEM IGAZOLHATÓ, AZ ÜZEMANYAG CSAK NEM HATÓSÁGI ÁRON ÉRTÉKESÍTHETŐ– áll a rendeletben.

Tájékoztatási követelmények

Fontos szabály továbbá, hogy a rendeletmódosítás értemében a benzinkutakon kötelezően fel kell tüntetni – akár több helyen is – a hatósági árat, gondoskodva arról, hogy az jól látható legyen (kellő magasságban, megfelelő méretben szerepeltetve a számjegyeket, amelyek a kúthoz közeledve már láthatók). Erre a leggyakoribb megoldás az úgynevezett totemoszlopok használata, de a rendelet szerint az állomás kereskedelmi egységének bejáratánál, a pénztárnál is tájékoztatni kell a vásárlókat arról, hogy milyen rendszámú autóval vásárolható hatósági áras üzemanyag.

A TÁJÉKOZTATÓKAT MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN KELL KIHELYEZNI.

Szintén tájékoztatást kell adni arról, hogy akik nem tankolhatnak hatósági áron, azok a piaci áron vehetnek üzemanyagot. A nem hatósági (piaci) áron való tankolás esetében a kút üzemeltetője a kútoszlop kijelzőjén alkalmazott árat számolja fel fizetésnél, itt kötelezően a nem hatósági árnak kell szerepelnie.

A kiírás pontos szabályairól az Origo számolt be elsőként. Azaz, a kormányrendelet értelmében a benzinkutak mellett elhelyezkedő totemoszlopokon a hatósági ár, míg a kútfejeknél, a benzinkiadónál a benzinárstop nélküli, piaci ár jelenik meg a fogyasztók számára.

Így indult az új szabályok alkalmazása a kutakon

Az Origo arra volt kíváncsi, hogy a rendeletben foglaltaknak milyen módon tesznek eleget a hazai töltőállomásokon néhány órával azok hatályba lépése után, valamint arra, hogy mit tapasztaltak a változásokból az autósok. Megkerestünk néhány hazai töltőállomás-üzemeltető vállalatot is azzal a kérdéssel, milyen módon tesznek eleget töltőállomásaikon a rendeletben foglaltaknak.

Több budapesti töltőállomáson járva, egyelőre nem tapasztaltunk jelentős változást az autósok kiszolgálásában. Megkérdeztük az autósokat is, láttak-e valamilyen változást a kiszolgálásban, és hogyan tettek eleget a kúton dolgozók a rendeletben foglalt, az autó honosságára vonatkozó ellenőrzési követelménynek.

A magyar rendszámú autósok mindegyike azonos választ adott kérdésünkre: nem tapasztaltak említésre méltó változást a kiszolgálásban. Néhányan elmondták: a pénztárnál való fizetéskor sem volt változás a korábbiakhoz képest, gördülékenyen ment a folyamat. Gyorsan meggyőződtek valamennyi helyen a kutasok, hogy magyar vásárlóról van szó és utána a kedvezményes áron vehették a benzint.

Valamennyi, általunk felkeresett töltőállomáson elmondták: minden vonatkozó információt megfelelő módon láttak.

Az feltűnt több autósnak is a pesti, belvárosi benzinkúton, hogy a kutasok nézik a rendszámot, de ettől még nem lett lassúbb a kiszolgálás.

Egy külföldi, svájci rendszámú autó vezetője elmondta, hogy bár ő egyébként magyar állampolgár, de tisztában van az életbe lépett változásokkal, nincs szüksége külön tájékoztatásra. Elmondta: amikor autójával behajtott a kútfejhez, a benzinkút egyik alkalmazottja – látva, hogy a gépjárműnek nem magyar rendszáma van – odalépett hozzá, hogy szóban adjon információt a tankolásra vonatkozó új szabályokról.

Mit mondanak a hazai vállalatok?

Az Origo írásban fordult a MOL-hoz és a Shellhez is azzal a kérdéssel, hogyan alkalmazkodtak az új szabályokhoz, és milyen módon tesznek eleget kútjaikon az ellenőrzési kötelezettségnek az autó honosságára vonatkozóan, valamint vezettek-e be erre vonatkozóan központi irányelvet. A társaságok írásos tájékoztatást ígértek erről.

Kérik a forgalmi engedélyt a fizetésnél a MOL-nál

A MOL – napközben kiadott sajtközleményében – azt írta, hogy a vállalat mindent megtesz azért, hogy a magyar családok csütörtök éjféltől zökkenőmentesen tankolhassanak hatósági áron a MOL-nál.

A kútoszlopokon a piaci ár jelenik meg, ezért

A MOL ARRA KÉRI A VÁSÁRLÓKAT, HOGY FIZETÉSKOR MINDEN ESETBEN MUTASSÁK BE A FORGALMI ENGEDÉLYÜKET, HOGY A PÉNZTÁRNÁL A HATÓSÁGI ÁRRA TUDJÁK MÓDOSÍTANI A VÁSÁRLÁS ÖSSZEGÉT.

Ratatics Péter, a MOL-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója szerint az intézkedés hatására csökkenni fog a határmenti kutakra nehezedő nyomás, és a rendkívül forgalmas nyár eleji időszakban is gondoskodni lehet az ország ellátásbiztonságáról.

Hozzátették: a vállalat a következő napokban – az intézkedés zökkenőmentes bevezetése érdekében – hitelt érdemlő magyar rendszám alapján is jóváhagyja a vásárlásokat. Az üzemanyagvásárlás felső mennyiségi korlátaiban nem történik változás: ez gépjárművenként továbbra is naponta legfeljebb 100 liter, amiből maximálisan 20 liter tankolható szabványos kannába.

A MOL arra is felhívja a figyelmet, hogyA KÚTOSZLOPOKON A SZÁMLÁLÓK MINDEN TANKOLÁS ESETÉN A PIACI ÁRAT TÜNTETIK FEL, DE A PÉNZTÁRNÁL – A FORGALMI ENGEDÉLY FELMUTATÁSA UTÁN – ALACSONYABB ÖSSZEGET KELL KIFIZETNIE A MAGYAR VÁSÁRLÓKNAK.

„Mindent megteszünk a gyors és zökkenőmentes átállásért: a tájékoztató anyagok kihelyezése és a munkatársak felkészítése mellett a Magyar Ásványolaj Szövetség többi tagvállalatával is egyeztetünk. Bízunk benne, hogy az intézkedés hatására csökkeni fog a határ menti kutakon lévő nyomás, így a leürülések száma is, ami a lakosságnak mindenképp jó hír. Szintén bíztató, hogy az új szabály mellett június hónapra nagyságrendileg 15 százalékkal csökkenhet a hazai üzemanyagkereslet, így a MOL garantálni tudja Magyarország ellátásbiztonságát” – mondta Ratatics Péter, a MOL-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója.

Kellhet a forgalmi az OMV-nél is

Kováts Botond, az OMV Hungária Ásványolaj Kft. marketingmenedzsere válaszában úgy fogalmazott, a töltőállomásaikon dolgozók „nem egyértelmű esetben” kérik a magyar forgalmi engedély bemutatását a vásárlóktól. Ez azt jelenti – mint közölte -, hogy ha a kasszából nem látható egyértelműen, milyen autó tankolt az adott kútoszlopon, akkor kérik az autóstól forgalmi engedély bemutatásával igazolni a gépjármű honosságát.

A Shell egyelőre még nem válaszolt a megkeresésre, de ígéretet tettek a tájékoztatásra.

Origo