Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Így jön ki a KSH által közzétett 546 ezer forint átlagkereset: megszólalnak az adatok készítői


A legfrissebb éves adatok szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók 66 százaléka kevesebbet keres, mint az átlag, a medián pedig a KSH által közzétett 546 ezer forint átlagkereset körülbelül 80 százaléka.

A KSH közlése szerint februárban 32%-kal nőtt az átlagkereset éves alapon, és elérte az 546 ezer forintot.

Az adat tényleg kiugróan magas. Félrevezető azonban az olyan interpretálás, amely azt sugallja, hogy van a társadalomnak egy olyan jelentős, „átlagos” csoportja, akinek pont ennyi lenne a keresete – írja a Portfólió a KSH szakértőire hivatkozva.

A portálnak Janák Katalin, a KSH Életminőség-statisztikai főosztály vezetője és Kadlecsik Roland, a KSH Életminőség-statisztikai főosztály, Keresetstatisztikai osztály vezetője azt mondta, a fegyverpénz dobta meg az átlagot ebben a hónapban.

A fegyverpénz figyelembevétele nélkül 472 ezer forintra becsülhető februárban a bruttó átlagkereset, ami 13,9%-os növekedés egy év alatt. Ezen egyszeri juttatás nélkül a keresetek vásárlóerejének növekedése 5,2%-os volt a nemzetgazdaságban.

A legfrissebb éves adatok szerint egyébként a teljes munkaidőben alkalmazásban állók 66%-a kevesebbet keres, mint az átlag, a medián pedig az átlagkereset körülbelül 80%-a.