Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Így jön a nyugdíjemelés, de érkezik a 13. havi nyugdíj is: akár ekkora pluszpénzt is kaphat egy átlagos nyugdíjas


Kormányülésen született döntés a nyugdíjak 3,9 százalékos emeléséről június 1-jétől. Ezzel a nyugdíjak értéke közelebb kerül az átlagbérhez. A háború miatt emelkednek az árak, nő az infláció, meg akarjuk védeni a nyugdíjasokat − indokolta a döntést közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.A kormány tizenkét éve családbarát kormányzást folytat, amelynek kiemelt eleme az idősek támogatása, megbecsülése, anyagi jólétük garantálása, ezt szolgálják az elmúlt időszak kormányzati döntései. Mivel az emelés év elejétől visszamenőleges hatályú, ez azt jelenti, hogy júliusban, amikor először folyósítják az emelt nyugdíjat, hat hónapi összeget egyben fizet ki az államkincstár.

A metropol.hu számításai szerint, ivel az átlagnyugdíj idén januártól 160 960 forint, a 3,9 százalékos emelés havi 6277 forint pluszt jelent. A januártól júniusig fizetendő különbözet tehát 37 665 forint, amit a meglévő havi összeghez hozzáadva 198 625 forintot kapunk, vagyis a júliusi folyósításkor egy összegben csaknem 200 ezer forintot kap egy átlagos nyugdíjas. Az év eleji 5 százalékos emelés után így összesen 8,9 százalékkal emelkednek idén a nyugdíjak.Ráadásul még nem is biztos, hogy ez a vége, hiszen a törvény előírja: ha az éves infláció magasabb, akkor novemberben annak megfelelően kell kiigazítani a nyugdíjakat. A Magyar Nemzet Bank e heti inflációs előrejelzése alapján nyáron akár 2,5–4,8 százalékos kiegészítő kompenzációt is kaphatnak a nyugdíjasok.

A nyugdíjasok visszakapták a 13. havi nyugdíjat is

Ráadásul idén már a 13. havi nyugdíj teljes összege is járni fog a nyugdíjasoknak, mivel tavaly úgy döntött a kormány, hogy először részlegesen, idén pedig már teljes összeggel ismét bevezeti a pluszhavi juttatást. Emlékezetes, hogy a Fidesz–KDNP kormányzása előtti időszakban a Bajnai Gordon-féle vezetés 2009. július 1-jétől eltörölte a 13. havi nyugdíjat. Ezt most nem csupán visszaállította az Orbán-kormány, de a januári és a mostani emeléssel együtt az idén gyakorlatilag egy 14. havi juttatást is kapnak a nyugdíjasok.

A nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta már több mint 10 százalékkal nőtt, nominálisan pedig 59 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a júliusi korrekcióval. Ezen felül a nyugdíjasok az elmúlt öt évben közel 900 milliárd forint extra kifizetést is kaptak Erzsébet-utalvány, rezsiutalvány nyugdíjprémium és 13. havi nyugdíj vagy ellátás formájában.

A Magyar Közlönyben kihirdették a nyugdíjak júliusi kiegészítő emelését szabályozó kormányrendeletet. Orbán Viktor jegyzi.

A kormányrendelet meghatározza, hogy 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 2022. július 1-jétől 3,9 százalékkal kell megemelni az ellátások összegét.

A sor meglehetősen hosszú, hiszen 3,9 százalékkal kell megemelni azt a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, átmeneti bányászjáradékot, táncművészeti életjáradékot, rokkantsági ellátást, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, bányászok egészségkárosodási járadékát, fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, rokkantsági járadékot, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást, polgármesterek közszolgálati járadékát, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói, illetve rokkantsági támogatást, a hadigondozásról szóló törvény alapján járó pénzbeli ellátást, házastársi pótlékot, házastárs után járó jövedelempótlékot, az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelést, valamint a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot, amelyet megillette a 2022. január 1-jei nyugdíjemelés.

A kiegészítő nyugdíjemelés megilleti a 2021. december 31-ét követő időponttól megállapításra kerülő öregségi nyugdíjat, valamint a rokkantsági nyugdíj helyett megállapított szolgálati járandóságot is, ha ez az ellátás újraszámítás nélkül a korábban megállapított korhatár előtti ellátás, rokkantsági, rehabilitációs ellátás összegében kerül továbbfolyósításra, megállapításra; megállapított rokkantsági, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, bányászok egészségkárosodási járadékát, ha az adott személy az ellátás megállapítását közvetlenül megelőzően az emelésre jogosító hasonló típusú ellátásban részesült.

A júliusi 3,9 százalékos emelésnek köszönhetően a nyugdíjasok éves szinten 156 milliárd forinttal több pénzt költhetnek el.

A jelenleg 161 ezer forintos átlagnyugdíjat az emelés 167.300 forintra növeli, vagyis havi szinten 6300 forint, éves szinten 75.600 forint plusz juttatást jelent. Ebből az átlagnyugdíjban részesülő júliusban 6 x 6300 = 37.800 forintot egyösszegben kap kézhez, miközben a júliusi nyugdíja már az emelt összegben érkezik. A rendeletet ITT olvashatja.