Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t


A magyar állam jelenleg három megtakarítási formát támogat, melyek során a megtakarítók 20 százalékos adójóváírást kaphatnak a saját befizetéseik után. Ezek a nyugdíjbiztosítások, a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) és a különböző önkéntes pénztárak. A nyugdíjbiztosítások esetében 130 ezer forint az éves maximum, a NYESZ-nél 100 ezer forint, az önkéntes pénztáraknál pedig együttesen 150 ezer forint. Aki teljesen kihasználja a nyugdíjbiztosítás és valamilyen önkéntes pénztár előnyeit, ő pontosan évi 280 000 forintos adójóváírást kaphat az államtól – foglalta össze a tudnivalókat a Bankmonitor.hu.

A jóváírás feltétele, hogy a megtakarító az adott évben fizessen személyi jövedelemadót. Nem jogosultak adó-visszatérítésre azok, akik az adott évben nem fizettek szja-t, mint például a katás kisadózó vállalkozók, illetve azok, akik a családi adókedvezménynek köszönhetően teljesen mentesülnek az szja-fizetési kötelezettség alól.

A személyi jövedelemadó 2020-ban a bruttó bér 15 százaléka, ennek befizetését általában a munkáltató intézi.

© Bankmonitor.hu

Ez persze családi adókedvezmény nélkül van így, aki él a lehetőséggel, annak az szja-kedvezmény mértéke 1 gyermek nevelése esetén 10 000 forint, 2 gyermek nevelése esetén fejenként 20 000 forint (összesen 40 000 forint), míg 3 gyermeknél fejenként 33 000 forint, vagyis összesen 99 000 forint havonta. A teljes összegeket csak abban az esetben lehet kihasználni, ha mindegyik gyermek „kedvezményezett eltartottnak” minősül. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy mennyi szja-t fizetnek a gyermekes családok, figyelembe véve a családi adókedvezményt is.

© Bankmonitor.hu