Így ellenőrizd, hogy jól működik-e a fűtésrendszer: ne csak a radiátort légtelenítsd

Ezeket a lépéseket kell megtenned még a tél beköszönte előtt, hogy a fűtésrendszered hibátlanul működjön.

A távfűtéses lakásokban október 15-én léptek működésbe a fűtőtestek, de számos családi házban is elkezdődött már a fűtésszezon. Azonban mielőtt az ember igazán nekiállna napi szinten üzemeltetni a fűtőberendezéseket, néhány fontos lépést meg kell tennie, nehogy télen érje váratlan meglepetés.

Rendszeres karbantartással nemcsak hatékonyabb, de sokkal biztonságosabb is lesz a fűtés. Elejét lehet venni például számos lakástűznek vagy hibás működés okozta egészségügyi kockázatnak, mérgezésnek. Mutatjuk lépésről lépésre a teendőket.

Fűtésrendszer ellenőrzése

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy ne maradjon ellenőrizetlenül a kémény. Ez az eljárás ingyenes, és nem is éri meg elmulasztani, mert az átjárhatatlan vagy eldugult kémény következtében a szén-monoxid visszaáramolhat a lakótérbe. Ez a színtelen, szagtalan gáz pedig súlyos mérgezést vagy akár halált is okozhat.

Ha a kémény átjárható, a kazán bekapcsolása előtt érdemes ellenőrizni azt is, hogy az megfelelően fel van-e töltve vízzel. Ezt a régi készülékekben egy kicsit bonyolultabb pótolni, az újak viszont többnyire egy egyszerű szeleppel utántölthetőek a vízvezetékről. A normális nyomásérték 2-3 bar, ha a kijelző ezt mutatja, nincs szükség utántöltésre. Egy bar alatt viszont tölteni kell.

Ezután érdemes azzal folytatni, hogy az ember légteleníti a radiátorokat. Az első elindításkor két dologra kell még különösen odafigyelni: a radiátorok melegedésére és a hangokra. A hideg vagy egyenetlenül melegedő radiátor – légtelenítés után – jelenthet rosszul beállított vagy koszos kazánt, vagy utalhat arra, hogy a fűtőtestek környékén dugulás van, valami akadályozza a víz útját. Ebben az esetben mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert a radiátorok dugulását házilag nem lehet elhárítani.

Ha bármi idegen hangot hallasz, érdemes szerelőhöz fordulni, hogy megelőzhesd a komoly gondot, és meggyőződhess róla, hogy a fűtésrendszer biztonságos. A kattogó, zúgó hang utalhat a szivattyú hibájára, ha pedig hangos az égés, lehet, hogy hibás valamelyik tömítés, ezekben az esetekben valószínűleg cserére lesz szükség.

Ha minden csendesen és megfelelően működik, már csak egy dolog van hátra: ellenőrizni kell, hogy a fűtőtestek szelepei nem vízkövesedtek-e el, mert amennyiben igen, úgy ezeket cserélni kell.

https://femina.hu/otthon/futesrendszer-ellenorzese/