Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Így duplázza meg az autógumik élettartamát: 5 apró dolog, ami meglepően sokat számít


Vezetés közben az autógumik elhasználódnak, idővel minden gumiabroncsot ki kell cserélni, de megnövelhető az élettartamuk.

(Kép forrása: Getty Images Hungary)

Az autóipar fejlődésének köszönhetően több típusú autógumi közül választhatnak az emberek a különböző márkák kínálatából. A gépkocsikhoz háromfajta gumiabroncsot gyártanak, télit, nyárit és négy évszakosat. Mindegyik keréknek megvan a maga előnye. A forró talajt jól viselő, kevésbé tapadó nyári gumi egészen márciustól ősz közepéig bátran használható, a csúszásgátlós, durvább mintázatú téli gumi pedig a fennmaradó időszakban. A négy évszakos elméletileg bármilyen viszontagságnak megfelel, de az autószerelők többsége nem javasolja őket, mert állandó használtuk miatt gyorsabban kopnak, hamarabb kell cserélni őket.

Az autógumik élettartama

Miután eltelt öt év egy gumi üzemidejéből, még ha barázdáltságának mélysége nem is érte el a kockázatos szintet – nem ment a kopásjelző 1,6 milliméter alá – évente érdemes ellenőriztetni a felületet, illetve nem árt havonta a keréknyomást is. Egy jó gumi akár 8-10 éven keresztül hűen szolgálhat, de ha repedezések keletkeznek, vagy deformált lesz a kerék, az mindenképpen annak a jele, hogy ideje cserélni.

A gumik tárolása

A téli gumikat ajánlott felkészíteni a több hónapos tárolásra, vízzel átmosni, ezzel eltávolítható a sómaradvány, mely folyamatosan gyengítené a gumikat. A kerékre szerelt gumiabroncsok felfüggesztve vagy egymásra fektetve is elhelyezhetőek, de maximum négy darabot lehet így. A leszerelt gumiabroncsok a deformáció elkerülése végett egymás mellé felállítva, időnként megforgatva tárolandóak. Mindkét esetben a helyiség legyen hűvös és páramentes.

Időben lecserélni

Nem ajánlott a meghatározott téli-nyári időszakokat túllépve használni az évszakos gumikat, mert erősen roncsolja a futófelületeket az erős napsugárzás és a hőváltozás, ráadásul balesetveszélyes is, hiszen más típusú útviszonyokhoz készültek, tapadásuk is gyengébb lesz, könnyebb kicsúszni.

Vezetési stílus

A gumiabroncsok kopása árulkodik a sofőr vezetési stílusáról. A hirtelen fékezések, elindulások az esetleges megpördülő kerekek mind-mind csökkentik az élettartamot. Fékezéskor ajánlott a motorfék használata, illetve lámpáknál elinduláskor nem kell gyorsulási versenyt rendezni.A kátyúkat és egyéb úthibákat a józan ész határain belül, más autósokat nem veszélyeztetve javasolt kikerülni, ha erre nincs mód, akkor alacsony sebességgel áthaladni rajtuk.Az autó terheléseAz autó típusától függően más terheltségi szintet bír. Ha a meghatározott tömeget gyakran túllépik, akkor megnő a súrlódási erő, melynek köszönhetően a gumik élettartama akár a felére is lecsökkenhet.

Nem érdemes túllépni az utasszámot és a csomagtartó kapacitásának maximumán túl pakolni, mert idejekorán több tízezres költséggel járó kerékcserére kerülhet sor. A gumik vásárlásánál érdemes megvizsgálni a terhelési indexet, illetve a négy számjegyből álló DOT-számot, mely az abroncs gyártási dátumát mutatja. 0311 esetén, mivel az első két szám a gyártási hetet jelöli, 2011 január 3. hetében gyártották a gumit. Jó tudni, hogy a gyártóknál pihenő gumik minősége nem romlik, tíz év tárolás után is csak annyit, mintha 2-3 hétig használták volna.

/femina.hu/