Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Igazi kaktuszmaffiát számolt fel a rendőrség


A Mexikóból hozott ritka növényeket 2-300 euróért adták tovább: de a kár amit okoztak felbecsülhetetlen mértékű. Több tízezer tő kaktuszt találtak a rendőrök, öt embert gyanúsítanak természetkárosítással.

A rendőrök természetkárosítással gyanúsítanak nyolc magyar állampolgárt, akik ritka, védett kaktuszokat árultak az interneten – olvasható a police.hu oldalán.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya 2017-ben rendelt el nyomozást, mert az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztály feljelentése szerint ismeretlenek online árultak védelem alá eső ritka kaktuszokat.

A nyomozók hamar azonosították az illegális értékesítéssel foglalkozókat, majd az eljárás során egyre több gyanúsított került látókörükbe. A házkutatások során számos ritka, védett kaktuszt találtak, közte az aztekium valdeziinevű különleges fajt, amit a tudomány is csak 2013-ban rögzített.

(Fotó: Police.hu)

Az eljárás adatai alapján négy magyar állampolgár Mexikóból csempészett be ritka kaktuszokat. Visszaérkezésükkor poggyászaikban megtalálták a mintegy 1200 védett növényt, köztük veszélyeztetett fajok egyedeit is. A feltételezett csempészeket a hatóság a napokban kihallgatta, így az eljárásnak jelenleg összesen nyolc gyanúsítottja van.