Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Időjárás: Februárban nem volt ilyen hideg, akár -13 fok is lehet


Volt olyan év, amikor március 15-én hatalmas havazás bénította meg a közlekedést és olyan év is, amikor ingujjban lehetett ünnepelni a forradalom évfordulóját a nyárias melegben. Nézzük, idén milyen időjárásra számíthatunk az ünnepek alatt!

A nyíregyházi mérnök, Dávid Mihály naptára szerint egészen a hónap végéig várnunk kell a tavaszra, sőt a hónap közepe még egy lehűlést hoz. A gyakori csapadék inkább március második felére lesz jellemző. A Dávid-naptár azonban inkább tendenciákat ad meg, nem napra pontos előrejelzést, úgyhogy nézzük, mit ígérnek a meteorológusok!

Lassú, de biztos felmelegedést jelez előre a koponyeg.hu. A megbízható időjárási portál szerint sok napsütésre van kilátás, de vasárnap és éppen az ünnepségek idején, kedden borongós, felhős lesz az ég. Éjszaka még kemény fagyok várhatók, csak a jövő hét elején marad 0 fok környékén a hőmérséklet a nap leghidegebb óráiban. Jó hír, hogy nincs fronthatás és sok lesz a napsütés.

Szombaton biztosan nem kell csapadékra számítanunk és a napsütést csak kevés fátyolfelhő zavarja meg. Reggel -6 és -13, délután 2-7 fok várható.

Vasárnap az északkeleti tájakon átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem lesz. Máshol a szikrázó napsütésben 5-10 fok közé is felmelegszik a levegő.

Hétfőn igazi kirándulóidőre van kilátás. Az esernyők ismét otthon maradhatnak, 9-10 fok köré melegszik a levegő.

Március 15-én, a nemzeti ünnepen is sok napsütés várható, de délután felhősödés kezdődik. Annak idején Petőfiék csepergő esőben járták a várost, most erre nem kell számítanunk, de az élénk déli szél elfújhatja a kalapot. A levegő 12 fokra is felmelegszik.

Az időjárás tehát kedvez a szabadtéri programoknak, és még az UV-sugárzás sem lesz magas. A jövő hét második felében ismét lehűlés várható, és az igazi tavasz csak március 28. körül fog megérkezni: akkorra várható, hogy 15 fok fölé megy a nappali hőmérséklet.