Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Idén nyáron a járvány előtti szintre térhet vissza a diákmunka


Egy hónap van hátra az iskolából, hamarosan kezdődik a nyári diákmunkaszezon. A munkaközvetítők már toborozzák a diákokat. A koronavírus járvány után idén helyreállhat a diákmunka piaca. Sok tanuló a továbbtanulására gyűjt, mások a későbbi karrierjükhöz szeretnének motivációt szerezni. Az ATV Híradójának riportja.

Az első nyári meleg a héten megérkezett, ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan elkezdődik a nyári diákmunka szezon is. Bár az iskolából még egy hónap hátra van, de a nagyobb munkaközvetítők már most elkezdték keresni a fiatal idénymunkásokat.

„Munkaerőhiány a diákpiacon is tetten érhető, illetőleg évről-évre egyre kevesebben lépnek be a munkaerőpiacra. Éppen ezért a versenyfutás a diákokért is elindult” – mondta Híradónknak Nógrádi József, az ELTE Trenkwalder Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

A diákok átlagfizetése nagyjából óránként 1500 forint, de a juttatás függhet a munkára jelentkező végzettségétől is.

„Ha valaki már rendelkezik középfokú végzettséggel, akkor a garantált bérminimum miatt is az 1500 forint a jellemző. Ha azt nézzük, hogy valamifajta szakmunkát végez valaki vagy gyakornoki pozícióban van, ott az 1600-1700-1800 forintos bérek is megjelennek” – fejtette ki Nógrádi.

Szülői engedéllyel már 15 éves kortól vállalhatnak munkát a fiatalok, de egyelőre a felsőoktatásban tanulók többségben vannak a diákmunka piacán. Nógrádi József azt mondja, az idei év lehet az első, amikor a koronavírus előtti szintre tér vissza a diákmunkaerő foglalkoztatása.

Egy egri étteremnél a pisztácia nem fogyott ki, ráadásul csoki is van – itt a diákmunkások többek között fagyit árulhatnak, legtöbbjük fesztiválra, a továbbtanulásra vagy jogosítványra gyűjt.

„Szoktunk hirdetni fagyisállást, nyilván ugye ez szezonális. Illetve, ha valakinek van megfelelő ambíciója, és van hozzá kedve, akkor be is jöhet az étterembe felszolgálni” – hangzott el az étterem üzletvezető-helyettesétől, Gál Nikolettől.

Ákos szombathelyi gimnazista, ő idén először megy diákmunkára. Számára nem csak arról szól a nyári diákmunka szezon, hogy pénzt gyűjthessen, más is ösztönzi a munkavállalásra:

„Azt gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon jó motivációs lehetőség lesz és nagyon jó tapasztalatszerzési lehetőség lesz, ugyanis például később nem a Tescoban szeretnék dolgozni vagy egy gyárban szeretnék dolgozni és azt fogom most magam előtt látni, amit nem szeretnék, és azért kell dolgoznom, hogy ez ne történjen meg” – magyarázta a diák.

Idén elsősorban egy áruházban szeretne dolgozni árufeltöltőként, de jelentkezett animátori posztra is, amelynek keretében egy táborban gyerekeknek segítenek. Azt mondja, osztálytársai és barátai is szeretnének dolgozni a nyári szünetben.

ATV Híradó