Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Idén nemcsak az élő, de a műfenyő is hiánycikk lehet


Idén nemcsak az élő, de a műfenyő is hiánycikk lehet. Az Egyesült Államokban és Európában a vakcinák elterjedésével idén újra népesebbek lehetnek a családi összejövetelek, ami miatt nagyobb lehet az érdeklődés a karácsonyfák iránt is. Közel sem biztos azonban, hogy mindenhol lesz mit körbeállni este, illetve, ha lesz is, az az igényeinknek megfelelő lesz-e – írja a Forbes.

„Ha látnak valamit, ami tetszik, azonnal vegyék meg” – nyilatkozta egy amerikai műfenyő kereskedő a CNBC-nek, de mondandója mögött ezúttal aligha csupán személyes érdekei állhatnak.

A kereskedelmi láncok már polcaikra tették a raktáron lévő műfenyőket, azonban kérdéses, hogy milyen utánpótlása lehet az áruknak, tekintettel arra, hogy a műfenyők döntő többsége Kínából érkezik. Számos cikkünkben beszámoltunk már a világkereskedelem nehézségeiről, ez a műfenyőket sem kíméli: ha sikerül is legyártani (nyersanyaghiány és járványügyi korlátozások közepette), az még mindig nem jelenti, hogy időben meg is érkeznek a célországba a termékek.

Bár a gyártás helyreállni látszik, ez csak még nagyobb terhet rak a logisztikai ágazatra, melyek még a korábban felhalmozott rendelések teljesítésével is küzdenek. Az egyik kereskedő kiemelte: míg korábban 2-3 ezer dollárért tudott szállítókonténereket beszerezni, akkora a leterheltségből fakadó hiány, most ugyanezért 20 ezer dollárt kell fizetnie.

Az élő fenyő esetében ugyan rövidebb ellátási láncokon keresztül  jut el a termesztőtől a családi nappaliig a karácsonyfa, azonban a termesztőknek és kereskedőknek a megnövekedett szállítási költségekkel kell számolniuk, amit be is építenek majd az árakba.

A várható drágulást azonban nem csak ez hajtja: a klímaváltozás hatásai, időjárási szélsőségek miatt kevesebb megfelelő minőségű fenyő állhat rendelkezésre a CNBC-nek nyilatkozó érintettek szerint – igaz, elsősorban az amerikai termesztők helyzete alapján jutottak erre a következtetésre. Az Egyesült Államokban áradások, erdőtüzek, hőhullámok befolyásolták a fák növekedését, gombák és más kártevők is sok fát tettek tönkre, de ez Európában sem volt másképp.

Az ágazati összegzés szerint nevelt fenyőkből és műfenyőből is juthat minden családhoz, azonban drágábban, nem feltétlen a várt méretben, fajtában és minőségben.